Efter larmet: Därför kan vinflaskorna få varningstext

Kvinna läser på en vinflaska
10 heta mat- och dryckestrender 2021
Slå på ljud

Alkohol är kopplat till flera tusen fall av cancer varje år, bara i Sverige. Världshälsoorganisationen WHO menar att alkohol är den näst största riskfaktorn för cancer. Etta på listan är rökning.

För att bekämpa cancer vill nu EU-kommissionen bland annat att alla flaskor med alkoholhaltiga drycker ska få en varningstext. Hittills är Sydkorea det enda landet som har obligatorisk cancervarning på alkoholflaskor. Även Irland vill införa varning på alkoholförpackningar.

Enligt en WHO-rapport kan cirka 180 000 fall av cancer i Europa vara orsakade av alkohol.

De här cancerformerna kopplas till alkohol

Det är känt sedan tidigare att alkohol, oavsett sort och mängd, ökar risken för flera cancerformer. Det orsakar minst sju olika typer av cancer, bland annat de här:

Det finns också misstankar om att alkohol också kan öka risken för cancer i lunga, magsäck, bukspottkörtel, äggstockar och hud.

När det gäller bröstcancer ökar risen redan vid ett glas per dag. Ju mer man dricker, desto högre är risken att drabbas. Det finns alltså ingen säker nedre gräns för alkoholkonsumtion. För hälsan är det alltså bäst att inte dricka alkohol alls.

Därför ökar alkohol cancerrisken

Det ämne som bildas när alkohol bryts ned i kroppen heter acetaldehyd. Det är giftigt och klassat som cancerframkallande hos människan. Det höjer också halten av hormonet östrogen, vilket kan bidra till bröstcancer.

Alkohol ger också en hel del tomma kalorier och kan leda till viktuppgång. Även fetma är en riskfaktor för cancer.

EU:s medlemsländer ska ta ställning till förslaget om varningstexter och andra åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen de närmaste åren.

Källor: WHO, Systembolaget, Cancerfonden mfl

Foto: TT

Utvald läsning