SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

8 saker du kan göra istället för att stress-äta

30 okt, 2020 
AvJonna Wennerberg
Äta i farten
När du är stressad blir det lätt en chokladbit i farten på väg till nästa möte. Eller att du beställer hem mat istället för att laga. Här kommer 8 saker du kan göra för att minska risken för stress-ätning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Videon kunde inte hittas

Tänk om du hade en knapp som tog bort all stress. Något som hjälper dig att lugna ner dig eller minska sannolikheten att du ska reagera på ett negativt sätt genom att få ett utbrott eller stress-äta. Du har säkert redan den hä knappen utan att du tanker på det, och om du inte har det så är den enkel att fixa.

Det finns tyvärr inget magiskt piller, men det är nästan lika enkelt. Sarah Pressman är professor I psykologi på University of California och hon menar på att människor som engagerar sig i hobbys är mindre stressade. Hon ser det hobbys som ett sätt att ta hand om sig själv.

Hur kan en hobby reducera stress?

Det är en distraktion

När du fokuserar fullt på en hobby så blockeras alla stressrelaterade känslor. Du är för upptagen med det du tycker är roligt för att må dåligt.

Det kan boosta ditt humör

När du väljer att lägga din tid på någonting du tycker är roligt så samlar du på dig energi och mår därför bättre.

Annons

Hobbys kan tvinga dig att få frisk luft

Beroende på vilken hobby du väljer så kan den leda till att du tillbringar mer tid utomhus. Frisk luft och d-vitamin mår alla bra av.

Hur en hobby kan minska ditt stress-ätande

När du är stressad tänker du inte lika mycket på vad du stoppar i dig. Du är hungrig och behöver mat snabbt, därför äter du det som är tillgängligt. När du inte känner dig stressad så är du mer mån om att ta hand om dig själv och äter därför mer hälsosamt.

8 lugnande hobbys som kan minska stress

1. Lägga pussel

När saker och ting faller isär så kan det vara lugnande att lägga pussel.

2. Sticka, virka eller brodera.

Det här är en aktivitet som kräver en del tålamod, men när du väl fått in snitsen så blir du belönad med en livslång hobby som också kan leda till en och annan julklapp.

3. Måla

Oavsett om du gillar att färglägga eller skapa egna bilder så är det någonting meditativt med att se ett blankt papper fyllas med färg.

Annons

4. Gå ut och springa

Du kanske aldrig trot att löpning är din grej. Men faktum är att löpning har kraften att rensa huvudet på tankar, reducera stress, hjälpa dig gå ner i vikt och det är den enklaste hobbyn som alltid finns tillgänglig.

5. Lär dig ett nytt språk

Träna din hjärna genom att lära dig ett nytt språk.

6. Prova kalligrafi

Om du älskar typsnitt och språk och letar efter en hobby som kräver disciplin så är kalligrafi perfekt för dig. Det är något lugnande över att se perfekta bokstäver, plus att det är en bra merit att besitta när du behöver göra fina kort.

7. Meditera

Enligt fakta så reducerar meditation både stress och ångest, plus påverkar din sömn till det bättre.

8. Lär dig en ny dans

Dansa är det perfekta sättet att få kroppen att släppa lite på all spänning, samt ett roligt sätt att få motion på.

Källa: Livestrong

LÄS MER

18 enkla glädjetips som ger mer energi i höst

Anders Hansen: Så tar jag hand om mig själv i pandemin

Här är Sveriges minst stressiga yrke

Annons