8 kända svenska kvinnor berättar om sin utmattning

8 kända svenska kvinnor berättar om sin utmattning

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Artikeln uppdaterades 2020-02-03.

Bland kvinnor mellan 25 och 29 år har antalet sjukskrivna på grund av stressdiagnoser ökat med 370 procent sedan 2011, uppger SVT. Den procentuella ökningen är som störst bland de yngre, men den största gruppen sjukskrivna är kvinnor mellan 45 och 49 år.

– Det verkar som att det kryper ner i åldrarna. Jag tycker att det är väldigt allvarligt. Det är unga människor som borde ha ett mycket bättre liv och vi andra är också beroende av att de fungerar, säger Marie Åsberg, professor emeritus i psykiatri vid Karolinska institutet – och en av Sveriges främsta experter på stressrelaterad ohälsa.

I dag pratar allt fler öppet om utbrändhet – här följer åtta kända svenska kvinnors egna ord om sin utmattning.

1. Mia Skäringer, skådespelare

”Jag trodde aldrig det skulle hända mig. Jag blev jätterädd, jag glömde bort namn. Till och med mina barns namn har jag glömt bort. Jag har inte kunnat placera människor jag mött. Ibland har jag stått framför en person och sett att deras mun rör på sig, men inte hört vad de sagt”, sa Mia Skäringer i Hellenius hörna.

 

Läs också: Mia Skäringer berättar om utbrändheten

 

2. Karin Adelsköld, bloggare på mabra.com.

Karin Adelsköld, som blivit utbränd två gånger, berättade att de första månaderna som utbränd var omvälvande.

– Jag blev ju så oerhört dålig, det är en hjärnskada. Hjärnan fungerar inte, man kan inte skriva, läsa och jag kunde inte hålla något i huvudet mer än tio minuter. Att klara av vardagen var jättestort och jag undrade vad det skulle bli av mig. Det var mycket frustration också. Jag hade dragit ner på tempot, så jag tyckte det var orättvist. Men jag tog inte min inre stress på allvar. Jag hade inte kul längre, jag drog ner på allt roligt för att bli frisk och det är inte lösningen.

 

Läs också: Karin Adelsköld om vägen tillbaka efter utmattningen

 

3. Jessica Almenäs, programledare

”När blir man frisk egentligen? Blir man nånsin helt ”frisk”? Nej, jag tror faktiskt inte det. Man blir aldrig mer sig lik iallafall. En del av jaget är förlorat för alltid, på gott och ont”, skrev Jessica Almenäs i sin blogg två år efter att hon gått in i väggen.

 

Läs också: Jessica Almenäs om utbrändheten: ”Minnet är skadat” 

 

4. Therese Lindgren, Youtuber

Therese Lindgren blev sjukskriven på grund av utbrändhet och under sin tid som sjukskriven startade hon sin populära Youtube-kanal.

”Då orkade jag inte ta del av nyheter, se en hel film eller läsa en bok. Jag orkade bara med enkla små saker som att titta på olika YouTube-klipp. Jag startade då en egen kanal men hade aldrig något mål med den, för mig var det ett sätt att få vara kreativ”, sa hon till tidningen Frida.

 

5. Isabel Boltenstern, programledare

”Jag sov minst femton timmar om dygnet och hade ungefär lika mycket livslust som en överkokt zucchini. Jag orkade inte träffa folk, tackade nej till fester hos mina bästa vänner och kunde inte ens titta på tv eftersom koncentrationsförmågan var i botten. Vissa dagar gav jag mig fan på att göra något, gå på en fest eller så, men det resulterade i att jag låg hemma med feber i dagarna fem för kroppen sa åt mig att ge fan i det där”, skrev Isabel Boltenstern i sin blogg år 2014 när hon blivit sjukskriven för utmattningsdepression.

 

Läs också: Isabel Boltenstern: ”10 saker jag lärt mig av min utbrändhet”

 

6. Nanne Grönwall, artist

”Hjärnan har under de här 9 månaderna, som en liknelse, varit som en crashad dator – man får långsamt formatera om den och sen väldigt försiktigt stoppa in nya program. Sätter man in för många program samtidigt eller för fort, så crashar den igen”, skrev Nanne Grönwall om sin utbrändhet i sin blogg nio månader efter att hon kollapsat i sitt hem.

 

Läs också: Nanne Grönwall om vägen tillbaka efter kollapsen

 

7. Babben Larsson, sångerska, skådespelare & komiker

”Jag blev först arg på min kropp när den inte orkade allt det som hjärnan ville. Som så många andra hade jag skyhöga krav på mig själv och massor jag ville åstadkomma. Långt senare insåg jag att kroppen faktiskt räddade livet på mig. Den tvingade mig att sakta ner och fundera på livets mening. Varför måste just jag vara en superwoman i alla lägen?”, skrev Babben Larsson i en krönika i Hemmets.

 

Läs också: Babben Larsson: Jag skämdes för allt som var jag

 

8. Cissi Elwin, journalist

”Jag och min man var på landet, vi hade tänkt ta långa promenader och bara slappa. Men jag var så trött att jag inte orkade gå, och knappt ens släpa mig upp ur sängen. Den där orkeslösheten gjorde mig livrädd. Jag som hade sett mig själv som gränslöst energisk. Nu var jag slut”, sa Cissi Elwin till MåBra för några år sedan.

 

Läs också: Cissi Elwin Frenkel om utbrändheten: Jag bet ihop och körde på

 

Foto: IBL  Artikeln publicerades först på Femina.

Testa vår kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 349 kronor – läs mer och börja direkt här!

Redaktionens tips
Dela på: