Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

8 fantastiska hälsofördelar med att fasta

16 jan, 2020 
Fördelar med periodisk fasta!
Att fasta i kortare perioder är något många gör för att få kontroll över sin vikt. Men det finns fler fördelar med att göra ätuppehåll – som gäller hela din kropp!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Dieten 5:2, där du fem dagar i veckan äter som vanligt och två dagar bara äter 500 kcal (om du är kvinna), är idag en väletablerad diet som många använt sig av för att gå ner i vikt.

Och visst kan den periodiska fastan ge en boost till viktnedgången, men det finns även andra fördelar med att ha längre uppehåll från ätandet, visar forskning.

Här har vi samlat några sätt fasta kan påverkar kroppen, som inte har med vikt att göra.

Längre liv

En studie från Karolinska institutet visade 2017 att apor som genom fasta fick i sig 25 procent färre kalorier också levde längre än de som åt som vanligt. Aporna som fastat la till flera år på sitt liv.

”Det visar att en minskning av kaloriintaget varje dag minskar risken för olika typer av sjukdomar och att man på så sätt lever längre”, sa då Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet, till SVT.

Friskare mage

Enligt biologiforskare vid MIT kan fasta vara bra för våra tarmar. Under en studie på 24-timmarsfasta kunde man se att stamcellerna i magen på deltagarna fick bättre förnyelseförmåga, vilket bland annat kan leda till högre metabolism hos äldre.

Annons

Minskad cancerrisk

Fasta har visat sig ha god inverkan på den metabolism som kan minska risken för cancer – åtminstone i djurstudier. Det finns också studier på hur cancerpatienter får mindre negativa biverkningar av sin kemoterapi vid periodisk fasta, bland annat på grund av det som står i punkten ovan om tarmceller.

Piggare hjärna

Flera djurstudier antyder att fastan kan öka tillväxten av nya nervceller. Depression och andra psykiska problem har dessutom tidigare kopplats till brist på hormonet BDNF, som man ökar nivåerna av med hjälp av fastan.

Vidare har man kunnat göra en koppling mellan periodisk fasta och skydd mot hjärnskada efter stroke.

Mindre risk för diabetes

I stort sett allt som reducerar insulinresistens håller nere blodsockernivåerna och skyddar därigenom mot diabetes typ 2. Periodisk fasta har visat sig vara väldigt bra mot insulinresistens och leda till en minskning av blodsockernivåer i kroppen.

Annons

Men det finns också forskning som visar att diabetiker bör bara försiktiga med fasta. Läs mer om det här.

Friskare hjärta

Enligt djurstudier är periodisk fasta bra för hjärtat på många olika sätt, bland annat för blodtryck och kolesterolvärden. Men fler studier, och framför allt studier på människor, behöver göras innan man kan rekommendera dieten till hjärtpatienter.

Mer variation

Eftersom du med fasta inte behöver utesluta något du äter ur din kost, så minskar dels din egen hälsostress, eftersom du inte behöver förändra dina kostvanor annat än när du äter (förutsett att du redan äter varierat och någorlunda hälsosamt). Men du utesluter heller inte något särskilt näringsämne (vanligtvis kolhydrater), vilket ökar dina chanser att få i dig exempelvis fibrer, som det finns gott om i fullkornsprodukter och frukt.

Minskad inflammation

Forskare vid Mount Sinai-institutet har i en studie visat att periodisk fasta kan minska inflammationer i kroppen, samt förbättra kroniska inflammatoriska sjukdomar, utan att för den sakens skull påverka immunsystemets förmåga att reagera på akuta problem.

Kroniska inflammationer kan i sin tur leda till diabetes, hjärtsjukdom, cancer, MS och IBS.

Foto: TT

Läs mer:

Glöm 5:2! Så här ska du fasta för maxad hälsa

Forskning visar: Här är de okända baksidorna med 5:2-dieten

5:2 – toppa formen och få mer energi med vår webbguide!

ANNONS 5:2-special! Ny tidning ute nu!

5:2-specialtidning från MåBra

Köp den i ANNONS Aller Media-shop här!

Erbjudandet gäller inom Sverige och så långt lagret räcker!

Annons