Vanligaste orsakerna till värk i axlarna

Värkande axlar och en stel känsla i nacken är jobbigt, men ett vanligt förekommande problem i vardagen för många. Ibland kan det vara svårt att identifiera vad det är som ligger bakom den tillfälliga, om än irriterande, värken.

Med inspiration av Refinery29 listar vi därför sex vanliga orsaker som kan ligga bakom värk i axlarna för att du ska veta vilka ovanor du ska se upp för i vardagen. Ifall du lider av ont i axlarna under en längre tid och värken inte släpper trots att du tar hand om dig själv bör du uppsöka en läkare för att få hjälp och rätt behandling.

Läs också: Så tränar du rygg och axlar med gummiband

 

Här är 6 vanliga orsaker till värk i axlarna:

1. Du bär en tung handväska

Många av oss är skyldiga till detta. En tung, fullproppad handväska är inte snäll mot våra axlar utan tynger och pressar. Se till att inte ta med dig något onödigt eller byt till en bekväm ryggsäck som hänger på båda axlarna.

2. Du sitter mycket vid en dator

Har du som så många andra ett jobb som innebär en hel del sittande framför en dator på kontoret? Upprepade rörelser och att sitta obekvämt framför en dator kan orsaka värk i axlarna. Låt armarna ha en 90-graders vinkel när de vilar mot tangentbordet och ha datorskärmen på ögonhöjd för att sitta så bekvämt som möjligt.

Läs också: Experten: Därför får du ont i axlarna vid träning

3. Du har en dålig hållning

Kanske inte så överraskande så är en dålig hållning en av de vanliga bovarna till värkande axlar. Har du svårt att komma ihåg att sträcka på dig kan du under en period ha dagliga påminnelser på din mobil var 15-30 minut. Rulla då axlarna bakåt och tryck fram bröstkorgen eller ta en kort promenad på kontoret. När du upprepat rörelserna under flera dagars tid kommer du snart att göra det av dig själv.

4. Du stretchar inte

Nej, dina axlar kräver inte värsta yoga-rörelserna för att hållas i form, men genom att sträcka på dig och göra några enkla rörelser som stretchar armar, nacke och axlar kan du på ett smidigt sätt upprätthålla axlarnas rörlighet och förebygga stelhet.

Läs också: Slipp värken – med triggerpunktsmassage

5. Du har ändrat din livsstil

Värk i axlarna är vanligt om din livsstil plötsligt ändras och de utsätts för ny, annorlunda belastning som i sig inte behöver vara dålig för dem. Värken kan uppkomma oavsett om du börjat träna en ny sport, blivit mamma och bär runt på en bebis eller bara börjat bära en ryggsäck istället för en handväska.

6. Du surfar mycket på mobilen

Sitter du ofta böjd över mobilen och scrollar under en längre tid? Det kan orsaka värk i både nacke och axlar. Ta pauser och prova att titta på mobilen på ögonhöjd, även om det kan kännas konstigt i början.

Källa: Refinery29
Foto: Shutterstock

 

Ryggdoktorn: Därför får du ont i nacke & axlar

värk i axlar och nacke

Trötta muskler i axlar och nacke kan lindras och förebyggas med en enkel träningsövning – enda redskapet du behöver är en vägg!

Läs också: Ryggdoktorn: Därför får du ont i nacke & axlar

 

 

Utvald läsning