HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Forskning visar: Kyla kan trigga en hjärtinfarkt

02 nov, 2018 
Den påträngande kylan kan skada våra hjärtan, visar en analys.
Kallt väder ökar risken för hjärtinfarkt. Och det behöver inte ens vara minusgrader, det räcker med nollgradigt för att risken att drabbas ska öka med 14 procent, jämfört med när det är 20 grader varmt.
Annons

Det finns en klar koppling mellan kallt, dåligt väder och risken för att drabbas av en hjärtinfarkt. Särskilt om man redan har en hjärt-kärlsjukdom. När forskare vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet samkört register över 274 000 hjärtinfarkter med vädret har man sett att kalla dagar, hög vindhastighet samt få soltimmar ökar risken för hjärtinfarkt. Risken att drabbas var 14 procent högre vid 0 grader än vid 20 grader. Tidigare studier har visat att risken att få en hjärtinfarkt är 25 procent högre på vintern.

Flest är infarkterna kring jul och nyår. Däremot verkar inte snö ha någon jättestor effekt, om man tittar på hela Sverige. Men i norra delen av landet finns det dock en koppling mellan snöfall och infarkt, men ökningen kan snarare bero på fysiskt krävande snöskottning än på snöfallet i sig.

Forskarna bakom studien rekommenderar att personer med hög risk för hjärtinfarkt, till exempel äldre personer som haft hjärtinfarkt tidigare, bör tänka sig för innan man går ut i riktigt dåligt vinterväder. Och väljer man att trots allt gå ut bör man klä sig varmt.

Annons

Solbristen en orsak

En tänkbar förklaring till att fler insjuknar på vintern är bristen på sol. I solsken vidgas nämligen våra blodkärl och blodtrycket sjunker. I kyla däremot, reagerar vi med att rysa och få en ökad hjärtfrekvens. Lider man redan av en åderförkalkning kan det utlösa en infarkt.

Kroppen bildar också mindre D-vitamin i solfattiga länder. Vitaminet anses skydda hjärtat, men då ska det vara naturligt D-vitamin som bildas i solen eller som vi får i oss från vanlig mat. Det saknas klara vetenskapliga belägg för att ett extra tillskott av D-vitamin skyddar hjärtat. Istället kan det vara så att både för låga och för höga nivåer av D-vitamin skadar hälsan.

Källor: Lunds universitet, Vetenskap & Hälsa  Foto: Unsplash

Läs mer:

Tyst infarkt: Det här är symtomen

Svenska forskare: Då är risken för hjärtinfarkter störst

Linda fick en infarkt innan 40: Grät av lättnad när jag blev trodd

 

Annons