6 tecken på att du borde dra ner på alkoholen

1. ”Bara ett glas…”

Vi har många varit där, sagt att vi ska ut och ta ett glas vin men ett par timmar (och glas) senare är vi kvar på krogen. Men om du har för vana att tappa räkningen och glömma hur mycket du tål, så ligger du i riskzonen för ett beroende. Är du orolig, börja skriv ner hur mycket och ofta du dricker så får du en bättre översikt och det blir lättare att upptäcka när det drar iväg.

Läs också: 9 vanliga tecken på alkoholmissbruk

2. Tillfällig minnesförlust

Alkohol påverkar oss alla olika, beroende på gener, mediciner och vad du har ätit innan du började dricka. Men om du på senaste har upplevt minnesluckor från dina utekvällar och är osäker på hur du tog dig hem senast, så har du druckit minst ett eller två glas för mycket.

3. När du väljer bort viktiga saker

Det är helt klart ett orostecken när du ignorerar eller väljer bort saker som är viktiga för dig, för att kunna dricka alkohol. Har du hoppat ett måndagsmöte på grund av baksmälla eller haft svårt att lägga dina barn för att du tagit ett glas för mycket, då är du i riskzonen för ett beroende.

Läs också: 5 effekter alkohol kan ha på ditt ansikte

4. Helgdrickare

Du kanske har bra disciplin i vardagen men ”tar igen” drickandet under helgen. Då bör du fundera på att ändra dina dryckesvanor. Även om det finns studier som visar på att ett par glas i veckan har hälsofördelar som minskad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar så gäller inte detta om du tar alla glasen samtidigt. Då kan du istället riskera högt blodtryck. Är du dessutom kvinna är det större risk du drabbas av alkoholförgiftning. Redan efter sex eller sju glas kan kroppen påverkas rejält.

Läs också: Högfunktionerande alkoholist? 10 varningstecken

5. Dina nära och kära uttrycker oro

Har dina närmaste vänner eller familjemedlemmar hintat eller påpekat rakt ut att du kanske dricker lite mycket? Då ska du lyssna på dem. Ett första steg i att minska alkoholintaget är just att erkänna för sig själv att man dricker för mycket. Ta hjälp av vänner och sätt upp mål för hur många glas du ska dricka när du går på en fest, då blir det enklare att tacka nej när du nått din gräns.

Läs också: De slutade dricka alkohol – så här stor skillnad blev det

6. Du behöver ta ett extra glas för att ”känna något”

En varningssignal är om du på senaste har behövt dricka mer än vanligt för att känna någon effekt från alkoholen. Det är ett tecken på att din toleransnivå har ökat, din hjärna har helt enkelt anpassat sig efter drogen.

Källa: Prevention.com Foto: IBL

Utvald läsning