6 smarta kvällsvanor mot uppblåst mage

Vanor för platt mage

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

De flesta av oss jobbar om dagarna, vilket gör kvällarna till den tid på dygnet då vi kan göra allt det andra; Laga mat, träna, umgås med vänner och familj eller bara hänga i soffan och sträcktitta på favoritserien.

MEN: Kvällen är också den tid när du som har problem med uppblåst och svullen mage kan göra skillnad. Samma gäller för dig som vill gå ner de där envisa extrakilona. Women’s Health Magazine listar sex små ändringar i kvällsrutinerna som hjälper dig på vägen.

 

 1. Laga en lagom salt middag

  Hoppa över kinamaten när du har en svullen mage! När du äter ett saltrikt mål stannar saltet kvar i kroppen och binder dessutom vätska. Personer med normalt saltintag kan ha upp till 1,3 kg extra kroppsvikt på grund av detta. Satsa på varma grönsaker och en magerproteinkälla istället.

 2. Träna på kvällen

  Att träna på kvällen är definitivt bättre än att inte träna alls. En vanlig uppfattning är att sömnen kan störas om man tränar för nära inpå läggdags, men en studie gjord av National Sleep Foundation 2013 visar att personer som är aktiva också sover bättre – oavsett vilken tid på dygnet träningen äger rum. Träningen kan också hjälpa mot flera av de negativa effekterna av stress, vilket snarare hjälper än stjälper dig med sömnen.

 3. Fixa lunchlådan

  Att ha med dig matlåda är inte bara ekonomiskt – det är också smartare om du vill tappa kilon. En vanlig utelunch innehåller i genomsnitt dubbelt så många kalorier som du behöver vid en sittning, och mer än så om du vill gå ner i vikt, visar en studie av JAMA Internal Medicine. Så för att bespara dig själv tiden och stressen med att fixa lådan innan du drar till jobbet – förbered lunchlådan kvällen innan.

 4. Drick vatten

  Att häva i sig litervis med vatten precis före läggdags är kanske inget vi rekommenderar (om du inte njuter av att sova på toaletten). Men vatten är livsviktigt för oss, och boostar både hjärna, hud, immunförsvar – och inte minst magen! Genom att dricka mer vatten får du kroppen att släppa vätska den lagrar. Men sluta dricka en timme innan sovdags! Här är sju anledningar att dricka mer vatten

 5. Mörkt i sovrummet

  Melatonin är vårt sömnhormon, men det hjälper oss också att producera det kaloriförbrännande, bruna fettet. Melatonin bildas i kroppen när det är mörkt omkring oss, därför kan det vara en bra idé att se till att ditt sovrum är mörklagt när du lägger dig. Sömnforskare har upptäckt att minsta lilla ljuskälla kan göra att kroppen producerar upp till 50 procent mindre av sömnhormonet melatonin. Läs mer här!

 6. Dra ner termostaten

  Kalorierna vi bränner när vi sover är kanske färre än i vaket tillstånd – men inte att underskatta! Och genom att sänka temperaturen i sovrummet kan du bränna ännu mer, enligt en studie från National Institute of Health Clinical Center. Resultaten visar att genom att sova i ett 19-gradigt rum istället för i ett 24-gradigt kan du höja din förbränning med omkring 7 procent.

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage

Bra för magen
Redaktionens tips
Dela på: