SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

6 anledningar till att dricka varmt vatten

05 maj, 2017 
AvNanna von Knorring
Byt ut morgonens kaffekopp mot ett glas varmt vatten, att dricka varmt vatten har nämligen visat sig vara bra för hälsan. Här listar vi sex fördelar med den enkla vanan.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många svenskar har fått in vanan att dricka en kopp kaffe på morgonen, men nu är det dags att byta ut drycken mot något annat varmt, nämligen vatten. Varmt vatten låter kanske inte särskilt gott, men har en mängd hälsosamma effekter på kroppen. Smaksatt med lite citron är drycken både godare och nyttigare.

Se till att inte dricka vattnet för varmt eftersom att det kan skada vävnader i munnen. Koka upp vatten och låt det stå och svalna ett tag innan du dricker. Se även till att kolla med din läkare om du tar någon medicin som kan påverkas av att dricka varmt vatten.

Läs också: Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Här är sex bra anledningar till att dricka varmt vatten:

1. Det är bra för blodcirkulationen

Genom att dricka ett glas varmt vatten hjälper du kroppen att lösa upp fettansamlingar och skölja ut orenheter, vilket förbättrar blodcirkulationen.

2. Det lindrar smärta

Temperaturhöjningen från varmt vatten ökar blodcirkulationen och blodtillförseln, speciellt i huden, vilket i sin tur får muskler att slappna av och kramper att minska. Vid mensvärk, muskelkramper eller huvudvärk kan det därför vara en bra idé att dricka ett glas varmt vatten.

Annons

Läs också: 11 tecken på att du dricker för lite vatten

3. Det är bra för matsmältningen

Varmt vatten stimulerar tarmsystemet, hjälper kroppen att skölja ut orenheter och håller igång matsmältningen. Kallt vatten efter en måltid kan ha en motsatt effekt på matsmältningen, eftersom oljor och fetter stelnar av det kalla vattnet.

4. Det hjälper dig att hålla vikten

När kroppstemperaturen stiger med det varma vattnet ökar även ämnesomsättningen, vilket hjälper dig att hålla vikten. Adderar du citron för att göra det lite godare kan det dessutom hjälpa dig att bekämpa suget efter godsaker, allt tack vare pektin som finns i citronsaft.

Läs också: 7 anledningar att dricka mer vatten

5. Det hjälper mot förstoppning

Vätskebrist är ofta boven bakom förstoppning, men genom att dricka varmt vatten direkt på morgonen innan du ätit kan du sätta igång tarmrörelserna och minska risken för att drabbas. Om du redan har förstoppning kan det varma vattnet hjälpa tarmen att återfå normal funktion.

6. Det kan hjälpa dig att somna

Svårt att somna i tid? Drick ett glas varmt vatten på kvällen istället. Värmen hjälper dina muskler att slappna av, vilket gör att du kan somna snabbare. Dessutom förhindrar pektinet i citronen dig från att bli sugen på godsaker under natten.

Källor: Lifehack, Medical Daily, Mitt Kök

Foto: IBL

Varför ska man dricka vatten när man är sjuk?

Läs också: Varför ska man dricka vatten när man är sjuk?

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons