SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 tips för att lindra mensvärk på ett ekosmart sätt

08 maj, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Mensvärk kan vara helvetet på jorden. Här är 5 tips som kanske kan hjälpa dig att må lite bättre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Låt inte din mensvärk hindra dig från att leva ditt liv. Enligt en ny undersökning gjord av Sifo på uppdrag av menskoppstillverkaren Lunette uppgav så många som 47 procent av de tillfrågade kvinnorna – och 74 procent av de yngre kvinnorna mellan 16 och 34 år – att de har avstått från att göra saker under mensen som de annars brukar göra. Just mensvärk kan vara en av anledningarna till varför man avstår från att göra saker under mens. Kanske kan dessa tips hjälpa dig?

Läs också: Choklad som hjälper mot mensvärk

Lider du av mensvärk? Kanske kan dessa 5 ekosmarta tips hjälpa dig:

Yoga

Mensvärk beror på att livmodern krampar. Genom lika yogapositioner kan du hjälpa dessa muskler att slappna av. Här kan du se vilka yogapositioner som kan hjälpa dig!

Träning

Träning är ett annat bra sätt att lindra mensvärk. Varesig du föredrar att gå till gymmet, yoga eller simma så ökar blodcirkulationen när du tränar, vilket kan göra att din mensvärk lindras. Dessutom brukar träning resultera i ett endorfinpåslag som också lindrar smärtan.

Annons

Läs också: Här kan kvinnor få ”mensledigt” – med lön

Värme

När mensvärken är som värst kan det vara skönt att ta ett varmt bad eller lägga en värmedyna på magen. Värmen hjälper musklerna i livmodern att slappna av och den förbättrar även blodflödet i kroppen. Om du inte har tillgång till ett badkar eller en värmedyna så går det lika bra med en vanlig flaska som du fyller med varmt vatten.

Orgasmer

Orgasmer utsöndrar hormoner, till exempel dopamin och endorfiner, som fångas upp i blodet och stimulerar njutning och lindrar smärta. Vilket helt enkelt gör det till den bästa ”mirakelkuren” när mensvärken är som värst.

Läs också: Ha sex under mensen – det kan vara bra för dig

Oljemassage

Fysisk närhet gör att vår hjärna utsöndrar oxytocin, ett hormon som gör att vi mår bra. När vi blir masserade mår vi således bättre. I samband med varm olja och en avslappnande stund kan mensvärken lindras.

 

Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

Läs också: Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons