5 tecken på att du äter för mycket salt

Äter du för mycket salt? Här är varningssignalerna.

I genomsnitt äter vi dubbelt så mycket salt som Livsmedelsverket rekommenderar – och merparten kommer från färdiga livsmedel – som bröd, charkprodukter, ost och färdigmat.

Salt är en naturlig natriumkälla, ett mineral som är viktigt för kroppen – men som i för stora doser kan vara skadligt för hjärthälsan. För mycket natrium kan kopplas till ökad risk för bland annat hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

Läs också: Forskare: Salt gör dig hungrig – inte törstig

Att hålla nere på saltet, och mat med högt salt innehåll, kan med andra ord vara ett klokt beslut. Här är fem tecken på att din kropp kan behöva en saltdetox:

Du känner dig svullen

Sitter ringarna tajtare än vanligt och är byxorna svåra att knäppa – trots att vågen står still? Då har du antagligen bundit vätska i kroppen, en reaktion som kan kicka in redan efter bara ett par översaltade måltider.

Du är torr i munnen

En omedelbar reaktion på salt mat är att bli törstig. När kroppen känner att natriumnivåerna är för höga vill den balansera mineralnivåerna med hjälp av vatten, därför kan hjärnan reagera snabbt med att skicka ut törstsignaler.

Läs också: Salt – sant och falskt om salt och hälsa

Du har huvudvärk

Du kanske kan skylla den bankande huvudvärken på chipsskålen! Enligt en studie publicerad i British Medical Journal hade personer som fick i sig 3,5 gram natrium per dag 30 procent högre risk att utveckla huvudvärk än de testdeltagare vars intag låg på 1,5 gram. Det rekommenderade dagliga intaget är ca 2 gram, vilket du uppnår om du äter cirka 6 gram salt.

Du springer på toaletten

Salt mat gör dig törstig och ökat intag av vätska gör självfallet att du kissar oftare. Men ovanpå det kan natriumet stöka till det ytterligare i kroppen. Njurarna måste jobba hårt för att rensa bort saltet och urinmängden ökar också av den anledningen.

Läs också: 6 sätt du aldrig använt salt tidigare – husmorsknep

Du känner dig yr

Av samma anledning som ovan har du också lättare att bli uttorkad, och en kropp med vätskebrist blir snabbt satt ur spel. Du får svårare att tänka klart och snabbt, får sämre minne och reaktionsförmåga. Dessutom påverkas humöret negativt, visar en studie publicerad i Journal of Nutrition

Källor: Livsmedelsverket, Prevention.com Fot: IBL

Utvald läsning