7 sätt din hälsa påverkas när du tar en vit månad

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

De flesta av oss har nog någon gång tänkt tanken att det vore läge att ta det lugnt med alkoholen ett tag. Om det gäller kommande veckan, alla vardagar, en månad, bara vin eller utan tidsbegränsning varierar, men att ta en ”vit månad” har blivit ett begrepp många testar.

Men att avstå alkohol helt under en längre tid kan vara svårt för många – det är rätt så inrotat att ta ett glas vin till lördagsmiddagen eller en öl på AW:n med kollegorna. Då är den här artikeln en perfekt påminnelse om varför du gör det – för din hälsa.

Läs också: 9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Hur mycket din kropp gynnas beror på hur mycket du brukade dricka, men några saker brukar vara gemensamma nämnare för människor som slutar upp med alkoholen under en längre period.

– Det händer en massa bra saker på bara en månad. De viktigaste effekterna är de på det centrala nervsystemet: ångestnivån sjunker, sömnstörningar avtar, du får mer energi, tänker klarare och känner dig piggare, säger Sven Andreasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, till Vardagspuls.

Läs också: För mycket alkohol? Så här får du koll på dina vanor

Du kanske inte känner av alla positiva effekter. Men till exempel låter du levern få lite vila och på sikt kan du även få bättre kondition.

– Dina fysiska prestationer blir inte mätbart bättre på bara en månad. Men det kan fungera som ett startskott för en mer hälsosam livsstil. Många människor tänker ”jag dricker för mycket men vill inte sluta helt”. Vägen till att dricka mindre kan underlättas avsevärt av en eller två nyktra månader, säger Sven Andreasson.

Här är 7 positiva saker som händer när du tar en vit månad

Levern tackar dig

  • När du tar ledigt från alkoholdrickandet en längre period får levern lite mindre att göra och dess funktion kan förbättras. Tre till sex månader sägs det ta för levern att åter gå till sin normala funktion som den hade jobbat helt utan alkohol.

Blodtrycket sjunker

Bättre sömn

  • Alkohol gör ofta att vi sover sämre och har sämre kvalitet på den sömn vi får. Så har du sovit dåligt ett längre tag kan du testa att ligga lågt med alkoholen ett tag. Många som slutar med alkohol upplever att de känner sig piggare om dagarna.

Bättre fokus

  • Din hjärna fungerar också bättre när du får tillräckligt med sömn. Du kanske upplever bättre minne, förmåga att strukturera saker och att du fungerar bättre på jobbet tack vare det.

Bra för omgivningen

  • Inte bara du kan dra nytta av din vita månad – din omgivning kan också gynnas! När du berättar för kollegor och vänner att du dragit ner på alkoholen kan det bli en ögonöppnare för andra om deras egna vanor. Och för små barn är det vanligt att alkoholpåverkade vuxna kan verka läskiga och obehagliga.
    Läs också: Därför äter du fel och för mycket om du dricker alkohol

Minskad risk för sjukdom och olyckor

  • En uppenbar fördel är förstås att du inte riskerar dumma fylleolyckor, som att snubbla över dina egna fötter och slå dig eller att krocka med bilen för att du inte nyktrat till helt från kvällen innan. Men en hög alkoholkonsumtion ökar även risken för cancer och psykisk ohälsa bland annat, förutom att din lever och dina njurar kan ta stryk.

Startskott till förändring

  • Kanske är det inte bara alkoholen det har blivit för mycket av på senare tid? Kanske har sockerintaget och soffliggandet och tagit upp mer av din tid? När du visat för dig själv att du kan sluta dricka så ökar det dina chanser att ta tag i övriga förändringar som kan behövas.

Källa: Vardagspuls, 1177 Vårdguiden    Foto: IBL

 

Därför ska du sluta dricka alkohol – 10 anledningar

Läs också: Därför ska du sluta dricka alkohol – 10 anledningar

 

Redaktionens tips
Dela på: