5 ökande ögonproblem som vi kan tacka (eller inte tacka) pandemin för

Kvinna med munskydd.
2:00

Efter reklamen: 10 sätt att slappna av under coronapandemin

(2:00)

Slå på ljud

Mer tid framför skärmen, det ständiga maskanvändandet och bristande personlig hygien är några av de livsstilsförändringar som påverkat våra ögon. Det finns dock lösningar på dina problem. Men kom ihåg, om problemen är alltför besvärande är det alltid bäst att kontakta en ögonläkare för rådgivning.

Se ocksåDet försöker dina ögon säga dig om din hälsa.

Torra ögon

Det finns framför allt två faktorer som har gjort våra ögon torrare nu än före pandemin. En faktor är den ökade skärmtiden. Fokus på en skärm gör att vi blinkar 30 procent mindre, det säger optikern Brian Boxer Wachler till HuffPost. När ögonen är öppna mer är de också mer benägna att bli torra.

Den andra faktorn är vårt flitiga maskanvändande. Främst drabbad är sjukvårdspersonal och personer inom andra yrken där man använder mask dagligen.
– Det frekventa maskanvändandet är korrelerat till en ökning av torra ögon. Det beror på det konstanta flödet av utandningsluft på ögonområdet, säger optikern Rocio C. Pasion.

Lösning:

Torra ögon kan vara obehagligt men det finns lösningar. Några saker du kan göra är att använda ögondroppar och tänka på att blinka mycket, det här för att återställa ögats fuktbalans. Något annat du kan göra är att dricka mer vatten och mindre kaffe. Kaffe är nämligen uttorkande och kan bidra till torra ögon.

Om orsaken till dina torra ögon är maskanvändandet föreslår experter att du då och då under dagen tar av dig masken, applicerar ögondroppar och låter ögonen vila.

“Computer vision syndrome”

Computer vision syndrome är ett samlingsnamn för olika ögon- och synrelaterade problem. Syndromet är ett resultat av långvarit skärmanvändande, ju mer tid du tillbringar framför en skärm desto större risk är det att du utvecklar symtom.
– Vanliga symtom är torra ögon, suddig syn och huvudvärk, säger beteendeoptometrist Juanita Collier.

Symtomen avtar ofta efter att man slutar använda digitala enheter men vissa upplever en minskning av sina visuella förmågor även efter att de har slutat.

Lösning:

För att bli av med detta problem behöver du ta pauser från skärmen under dagen och du behöver också tänka på att blinka mer. Om du har möjlighet är det också bra att försöka dela upp ditt arbete, till exempel mellan att sitta vid datorn och ha telefonmöte. Detta för att minska din skärmtid så mycket som möjligt, ju mindre symtom du har desto lättare kommer det också att vara för dig att utföra ditt arbete vid skärmen.

Blefarit (ögonlocksinflammation)

Att sitta hemma hela dagarna har nog påverkat mångas personliga hygien, vilket i sin tur kan påverka dina ögon. Döda hudceller och partiklar från luften kan fastna i dina ögonfransar och orsaka blefarit, ögonlocksinflammation.

Lösning:

För att undvika blefarit är det viktigt att tvätta dina ögonfransar.
– Om du inte tvättar dina ögonfransar ordentligt kan de bli en grogrund för massor av bakterier, säger Collier.

För att hålla ögonlocken rena föreslår Collier att du tvättar dina ögonlock dagligen med en mild ögonlocksskrubb. Att regelbundet tvätta ditt hår och ansikte är ett annat sätta att hålla dina ögonlock rena och undvika ögonlocksinflammation.

Se ocksådärför bör du inte använda ögonfransböjare varje dag.

Närsynthet

Närsynthet är helt klart en konsekvens av vår ökade skärmtid. Mycket tid framför skärmen, med oregelbundna pauser som ofta spenderas framför mobilen.
– All skärmtid kan bidra till närsynthet i och med att människor inte får tillräckligt mycket tid att vila sina ögon. Och eftersom vi spenderar mer tid inomhus får inte vår kropp den dagliga dosen av D-vitamin som den behöver. D-vitamin har nämligen visat sig minska utvecklingen av närsynthet, säger Juanita Collier.

Lösning:

Det enklaste sättet att minska utvecklingen av närsynthet är regelbundna pauser från skärmen. Det finns ett bra knep.
– Ta 20 sekunders paus varje 20 minuter för att fokusera på något tre meter bort, säger Collier.

För att boosta D-vitaminintaget kan du, om det är möjligt, ha konferenssamtal när du är ute och går. Försök även att gå ut efter jobbet eller under lunchen. Femton till tjugo minuter i solen tre timmar i veckan räcker troligen.

Ögonskador

Många använder all den extra tid som man tillbringar hemma med att just fixa i hemmet.
– Det här kan har resulterat i fler ögonskador, till exempel skador på hornhinnan. Vilket i sin tur orsakar bland annat smärta och suddig syn, säger Rocio C. Pasion.

Lösning:

Använd skyddsglasögon för att undvika ögonskador när du fixar i hemmet. Om skadan redan är skedd kontakta en ögonläkare för att få den bästa möjliga hjälpen.

Bild: TT