5 medicinska myter om vad som händer när vi åldras

Myter om kvinnans åldrande – bland annat att kroppen förfaller

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi lever allt längre och i Sverige kan man som kvinna räkna med att leva till cirka 84 års ålder. Då kan det kännas rätt deppigt att höra alla larm om att man redan efter 60 års ålder förfaller fysiskt och psykiskt och att risken för många sjukdomar ökar snabbt. Visst händer det saker med den åldrande kroppen men det är faktiskt inte SÅ illa som man kan tro. Faktum är att det lätt blir en självuppfyllande profetia: Om man förväntar sig att kroppen ska försvagas, ökar sannolikheten för att den gör det, visar forskning.

Med andra ord: tro inte på allt du hör om vad som händer när vi åldras. Som de här sakerna:

Myt 1. Din kropp förfaller fysiskt

Självklart slits kroppen med åren och det är inte konstigt att man kan få ont i leder och rygg eller känna att konditionen inte är vad den varit. Det fina är att många av de här fysiska förändringarna går att skjuta upp.  Det bästa sättet är helt enkelt att fortsätta röra på sig. Så här säger världshälsoorganisationen WHO om saken: “Ökad fysisk aktivitet och sund kost kan effektivt tackla många av de tillstånd som förknippas med hög ålder. Det gäller till exempel  besvär som minskad muskelmassa och stryka, mer kroppsfett, högt blodtryck och förlust av benmassa”.

Myt 2. Du kommer att bli dement

Det är sant att allt fler kommer att drabbas av demenssjukdom i framtiden. Det beror på att jordens befolkning blir allt äldre. Tittar man på hur det ser ut idag, har mellan 5 och 8 procent av alla över 60 år en demenssjukdom, enligt WHO. Men det betyder också att mellan 92 och 95 procent av alla över 60 INTE har demens. Dessutom går demens att förbygga med livsstilsråd.

Myt 3. Du kommer inte att ha sex

Att slemhinnorna blir torrare efter menopausen är välkänt. Det gör att samlag kan bli smärtsamma och det påverkar lusten indirekt. Men lusten finns oftast kvar – och det finns idag bra hjälp mot både torra slemhinnor och lustbrist hos kvinnor. Många äldre upplever också att sexlivet blir bättre med åren, inte minst för att man blir tryggar i sig själv och kan släppa förväntningarna på att vara sexig.

Myt 4. Din hjärna blir långsammare

Nej, ett mentalt förfall med sämre minne är inte oundvikligt. Det drabbar långt ifrån alla äldre och det går också att motverka. De vanligaste riskfaktorerna för kognitiva minnesstörningar är diabetes, övervikt, rökning och högt blodtryck. Det viktiga är att behandla en högt blodtryck och diabetes, bland annat med motion, viktnedgång och vid behov: med medicin. Att gympa hjärnan med olika uppgifter regelbundet kan också förebygga kognitiv försämring.

Myt 5. Äldre kvinnor drabbas av benskörhet

Efter 50 års ålder räknar man med att 1 av 3 kvinnor gradvis utvecklar benskörhet. Men det betyder också att 2 av 3 INTE gör det. Och det är inte bara kvinnor som blir bensköra, även män drabbas, om än inte lika ofta. Cirka 1 av 5 män kommer att drabbas av frakturer som en följd av benskörhet. För att minimera risken att bli benskör med åren rekommenderar det amerikanska National Institute on Aging att man motionerar regelbundet och äter en kost rik på kalcium och vitamin D.

Källor: Medical News Today, WHO mfl

Foto: TT

 

Läs mer:

5 tidiga tecken på benskörhet – och så förebygger du sjukdomen

Lev längre med rätt mat – allt om kosten som bromsar åldrandet

Forskning: Här är frukten och bären som minskar risken för alzheimers

Redaktionens tips
Dela på: