SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

3 sätt att skratta mer – varje dag!

10 mar, 2020 
Kvinnor som skrattar
Ett gott skratt är inte bara bra träning för kroppens insida, det har massor med bra hälsoeffekter också! Här är några förslag på hur du får in mer skratt i din vardag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att skratta är inte bara härligt att göra, det har många fina hälsoeffekter också. Bland annat utsöndras endorfiner, ett hormon som får oss att må bra och som dessutom lindrar stresskänslor.

Skratt kan också ge lättnadskänslor. Forskare har dessutom slagit fast att skratt hjälper immunförsvaret och kan alltså hjälpa oss att hålla oss friskare. Men för att det ska fungera som bäst så ska vi helst skratta lite då och då, varje dag. Och för att göra det kan vi faktiskt behöva fundera över hur vi ska göra livet lite roligare generellt.

3 sätt att skratta mer i vardagen

Psykolog Loretta G Breuning har skrivit boken Habbits of a happy brain (ungefär vanor hos en lycklig hjärna), hos Psychology Today tipsar hon om hur vi kan jobba aktivt för att få skratta mer.

1 Hitta dina humor-sammanhang

Vet du vilken typ av humor du har? När du har identifierat din humor så blir det också lättare för dig att fylla på med mer saker som får dig att skratta i vardagen.

Annons

Om dina vänner inte gillar samma typ av humor så hitta sammanhang där det finns människor som delar din typ av humor. Att dela med sig av humor som ingen annan omkring dig förstår kan få motsatt effekt, men delad glädje är dubbel glädje som det ju heter!

Om du vill skratta på måste du också skapa tid för att göra saker du gillar. Så när du vet vad du gillar, boka in tid för det i kalendern.

2 Bunkra upp med skratt för sämre dagar

Har du någon gång tänkt på att samla på dig roligheter? Om inte så är det dags nu! Välj en bra dag, då du är på gott humör, att göra det på – för att kunna ha ett förråd att plocka ifrån när det kommer en dag då du verkligen behöver det.

Det kan handla om roliga klipp du hittar på nätet, eller att skapa en bildmapp med bilder som du blir lycklig av att se på, som påminner dig om roliga händelser. Ha dina roligheter lättillgängliga så du är redo när du behöver höja humöret en stund.

Annons

Du kan också boka in dig på saker som du vet att du brukar skratta av, så du har något att se fram emot. En rolig bio, en stå upp-föreställning eller ett humorprogram på tv. Då har du något att se fram emot, och bli glad över, innan du får skratta också.

3 Skratta högt och ofta

Brukar du hålla tillbaka dina skratt för att du inte tycker det passar sig att skratta eller för att du inte vill ta plats? I så fall är det dags att sluta med det. För om du börjar hålla tillbaka dina skratt kommer du snart per automatik låta bli att skratta – helt i onödan. Våga skratta högt och ofta.

Börja också lägga märke till när andra skrattar och försök hitta glädjen i det. Tänk ”vad härligt att hen skrattar” och gläds med den personen. När du kan uppskatta andras skratt kan du också bli mer positivt inställd till ditt eget skratt (om du inte redan är det). Men det kräver lite träning – ge inte upp!

Fler saker du kan göra för att skratta nu:

  • Läs en rolig tidning eller bok
  • Googla på roliga historier
  • Titta på en film du vet att du brukar skratta åt
  • Träffa vänner och prata om roliga minnen
  • Testa skrattyoga
  • Låtsas-skratta tills det gör över i vanligt skratt
  • Titta på knäppa katt-klipp på nätet

LÄS MER:

5 roliga anledningar till att skratta mer!

Stresscoachen: Släpp taget och våga skratta åt dina misstag

Så viktigt är det för par att skratta ihop

Annons