SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Ny studie: Glöm 10 000 steg om dagen – så många är tillräckligt

10 aug, 2023 
En gymnastiksko
Länge har det hetat att 10 000 steg om dagen är en hälsosam riktlinje att gå efter. Men nu visar en ny studie att betydligt färre steg om dagen är tillräckligt, rapporterar SvD. Redan vid 2 337 steg om dagen kan man minska risken för hjärt-och kärlsjukdomar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För vissa kanske 10 000 steg om dagen redan är en del av ens dagliga rutin. Men för andra, som vill hålla en hälsosam livsstil men har svårt att klämma in så många steg under dagen, kan den nya forskningsstudien vid Johns Hopkins universitet komma som en trevlig nyhet.

Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagenBrand logo
Därför räcker det att gå 7 000 steg om dagen

I studien, gjord av en internationell forskargrupp, har man under sju års tid följt 226 889 deltagare där forskarna senare kunnat dra slutsatsen att 10 000 steg om dagen, som länge rekommenderats, inte längre behöver vara riktlinjen, rapporterar SvD.

För att uppnå önskad hälsoeffekt och minska risken för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar räcker 2 337 steg om dagen – räknat som en median, skriver SvD. Vid medianen 3 967 steg om dagen sjönk risken för att dö, enligt studien.

Annons

Tidigare har det hetat att gränsen för en stillasittande livsstil har dragits vid 5 000 steg om dagen, vilket det nya resultatet nu utmanar, enligt forskarna själva, skriver SvD.

”Få steg kan ha betydelse”

Elin Ekblom Bak, docent i idrottsvetenskap vid Gymnastik och idrottshögskolan, GIH, understryker i SvD, att siffran är ett medeltal som gäller en större grupp, och behöver inte nödvändigtvis gälla varje enskild individ.

– Det viktigaste budskapet man ska ta med sig från den här studien är att det hjälper till att förenkla hälsobudskapet. Redan att ta ganska få steg kan ha betydelse. Sedan kan man gärna plussa på några hundra steg när man orkar och även det har betydelse, säger hon till tidningen.

Forskningsledaren: ”Ju mer du går, desto bättre”

Forskningsledaren Maciej Banach vid universitet Johns Hopkins skriver i en kommentar till SvD:

”Vår analys bekräftar att ju mer du går, desto bättre. Vi fann att detta gäller både män och kvinnor oberoende av ålder och klimatzon. Dessutom tyder vår analys på att så lite som 4 000 steg om dagen signifikant minskar risken att dö av alla anledningar, och ännu färre steg minskar risken för att dö av hjärt- och kärlsjukdomar.”

Annons

Så kan du snabbt komma upp i steg

I en tidigare intervju med SVT gav Peter Schantz, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, tips på hur man kan komma upp i många steg om dagen. De lyder som följande, och kan anpassas efter egen förmåga:

Kom upp i 5-6 000 transportsteg om dagen

Om du har en 25-30 minuters promenad till jobbet (som du går fram och tillbaka till) är det en perfekt sträcka för att komma upp i tillräckligt många transportsteg i veckan.

Gå "förundranspromenader" – långsamma promenader

För att bryta mot transportstegen i raskare takt rekommenderar Peter Schantz att du varvar med mycket långsamma promenader, där man öppnar upp sig för omgivningen och ger tid för reflektioner och lugn.

Annons