SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

14 tecken på att du har brist på vitamin b12

07 aug, 2019 
Brist på vitamin b12? Här är symptomen.
Vitamin b12 spelar en roll i flera viktiga funktioner i kroppen, och för den som har brist på vitaminet under en längre tid kan följderna bli allvarliga. Här är symptomen du bör vara vaksam på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på vitamin B12-bristBrand logo
5 tecken på vitamin B12-brist

B-vitaminer är en grupp på åtta olika vattenlösliga vitaminer. Förr räkandes fler ämnen som B-vitaminer, men när man senare insåg att några inte uppfyllde alla krav för att klassas som vitamin togs dessa bort – vilket förklarar att skalan b1 till b12 har några hål!

B12, som är den sista av B-vitaminerna, heter även kobalamin och fungerar som ett koenzym vid kroppens celldelning och behövs för att vi ska kunna bilda nya blodkroppar.

Vilken mat innehåller vitamin b12?

B12 finns främst i animaliska livsmedel som kött, lever, fisk, skaldjur, ägg, mjölk och ost. Det innebär att du som äter vegetariskt, eller framförallt veganskt, behöver hålla extra koll på att du får i dig tillräckligt med b12, antingen via maten eller genom tillskott. Vissa vegetabiliska drycker som sojadryck, havredryck eller risdryck är ofta berikade med b12.

Symptom vid b12-brist

Det primära problemet när du har för lite vitamin b12 i kroppen är att det påverkar syresättningen i blodet. När det bildas för få nya blodkroppar får du anemi, blodbrist, och det kan medföra en rad olika symptom. Här är de vanligaste:

Annons
 • Du blir trött och orkeslös.
 • Du får svårt att koncentrera dig.
 • Du känner dig yr.
 • Du blir andfådd lättare än vanligt.
 • Du upplever hjärtklappning.
 • Du får huvudvärk ofta.
 • Du upplever ett öronsus.
 • Du kan få problem med kroppens slemhinnor, framför allt i munnen.
 • Du kan få diarré

Symptom vid allvarlig b12-brist:

Brist på vitamin b12 kan också sätta sig på nervsystemet, och det är vanligt att symptomen tilltar gradvis under flera månader eller ibland år.

 • Du kan känna stickningar, domningar och försämrad känsel, med början i fötterna.
 • Du kan känna dig osäker när du går och få försämrade reflexer i vader och fotsulor.
 • Svår B12-brist kan även ge försämrat minne.
 • Depression och nedstämdhet.
 • Försämrad syn.

Vid demensutredningar ska b12-nivåerna mätas för att kunna utesluta att brist ligger bakom. Brist på vitamin b12 är vanligast hos äldre personer, och det är oftast hos dem man märker av symptomen eftersom det tar lång tid innan bristen märks av.

Eftersom vitaminet även är nödvändigt för spermaproduktionen hos män kan b12-brist orsaka sterilitet.

Hur mycket b12 behöver man?

Rekommenderat dagligt intag av vitamin b12 är 2 mikrogram. En allätande vuxen får i genomsnitt i sig mellan 5-15 mikrogram per dag. Överskottet kan lagras i levern och användas i flera år.

Orsaker till brist av vitamin b12

Det är inte ovanligt att det finns en bakomliggande orsak till b12-bristen. Faktum är att det är ovanligt att man får b12-brist på grund av undernäring. Här är möjliga andra orsaker.

Annons

Perniciös anemi

Det här är den vanligaste orsaken till b12-brist, och beror på att du ha brist på ett protein i kroppen, intrinsic factor, som behövs för att kunna ta upp vitamin b12 i tarmen. Brist på det proteinet kan du i sin tur få av exempelvis en inflammation i magsäckens slemhinna (kronisk autoimmun gastrit), som är extra vanlig hos personer med autoimmuna sjukdomar som diabetes typ 1, Addisons sjukdom och en viss typ av sköldkörtelinflammation.

Cirka en procent av befolkningen beräknas ha perniciös anemi, och det finns faktorer som pekar på att kronisk gastrit kan vara ärftligt.

Störning i bakteriefloran

Om bakteriefloran i tarmen hamnar mycket ur balans kan en följd vara att du får brist på vitamin b12 då kroppen kan få svårare att ta upp näringsämnet. Detta kan till exempel ske om du äter vissa mediciner, bland annat mot diabetes, halsbränna och magsår.

Tarmsjukdom

Du som är intolerant mot gluten eller har den inflammatoriska tarmsjukdomen Crohns sjukdom löper större risk att drabbas av b12-brist. Då är det inte heller ovanligt att du lider brist på folsyra och järn på samma gång.

Annons

Magsäcksoperation

Vid en del fetmaoperationer och magsårsoperationer kan det hända att en del av magsäcken eller tarmen kopplas bort, och det kan leda till att det blir för få celler som tillverkar proteinet intrinsic factor som b12 behöver för att tas upp av kroppen.

Behandling av vitaminbrist b12

Du som misstänker brist av vitamin b12 bör uppsöka läkare. Då tas blodprover för att mäta hemoglobinvärdet, vilket är en markör för eventuell anemi.

Visar det sig att du har b12-brist behandlas du med tabletter eller injektioner med vitamin b12. Eftersom undernäring är en ovanlig orsak ska en vidare utredning göras om vad som orsakat bristen. Vanligtvis testas du även för brist på järn och folat, då dessa tre näringsämnen hänger ihop och påverkas av varandra.

Visar det sig att du har perniciös anemi behöver du fortsätta behandlingen livet ut.

Biverkningar av b12-behandling är mycket ovanligt.

Källor: 1177 Vårdguiden, Werlabs, Netdoktor   Foto: TT

Läs mer:

B-vitaminer – guide över de livsviktiga vitaminerna

Brist på B-vitamin kan göra dig deprimerad

Näringsfysiologen: 3 kosttillskott du verkligen behöver

Annons