11 saker som är roligare under coronapandemin än annars

saker att uppskatta under pandemin

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

11 saker som är roligare under corona än annars

Saker där du annars tänker ”vad SYSSLAR jag med?” (varför tror du de kallas sysslor?) kan under rådande omständigheter bli riktiga glädjespridare. Vi har listat några scenarion som annars kanske inte får oss att direkt spritta av glädje – men som nu åtminstone får oss att le.

1. Videomöten under hemmajobb

Vårt sociala liv drabbas hårt av den pågående pandemin. Det är därför inte så konstigt att varje social interaktion har ett lite större värde nu än innan coronaviruset förändrade våra liv.

Därför kan något (läs: videomötet) som du fasade för förut till och med sätta ett leende på dina läppar i dessa tider. Och bara för att tydliggöra några saker:

 • Ja, det är fullt rimligt att bli förväntansfull inför ett videomöte.
 • Det är ABSOLUT okej att piffa till sig lite extra.
 • Du har all rätt att välja ”kontor” baserat på ljussättning.
 • Nej, du behöver inte ha byxor på (leggings/mjukisbyxor funkar).
 • INGEN kan tvinga dig att starta kameran om du inte vill det.

En extra bonus med att inte behöva klä på sig varje dag är att det tar längre tid för tvättberg att bildas. Jippi!

2. Prata med lite avlägsna släktingar

I brist på vår vanliga sociala aktivitet är det ganska trevligt när den där dryga fastern ringer ändå. Samtalet som du kanske hade duckat under normala omständigheter, men som du nu nästan ser fram emot.

Att du säger ”vad trevligt att du ringde!” och faktiskt menar det när gaggiga morbror Gösta börjar runda av samtalet (är det han som är trött på dig nu?) hör inte till vardagen under tider då vi inte lever i en pandemi.

Samma sak gäller de lite småskumma grannarna som du annars ”inte ser” när de passerar dig på gatan – helt plötsligt är ni som ler och långhalm.

3. Vädret – fast du tvingas sitta inomhus

Det kanske låter lite märkligt att man i kombination med isolering påverkas extra mycket av vädret ute, men visst känns det så? En strålande sol genom morgonfönstret kan göra vilken stugsittardag (som ju alla är i nuläget) att börja ganska trevligt ändå.

I motsats till de gråa tråkiga dagarna som aldrig verkar ta slut, kan en lunchpromenad i strålande sol ge energi nog för stora delar av veckan – så passa på när det bjuds!

4. Hur vacker din omgivning är

Den ovan nämnda lunchpromenaden ger tillfälle att utforska ditt närområde. Vanligtvis kanske du stirrar ner i telefonen under promenaden eller är djupt försjunken i tankar. Ett hett tips är att titta upp och runt dig istället. Många vardagliga saker i din omgivning är helt plötsligt väldigt fina (det kan också vara syret som får dig att hallucinera på grund av dålig luft inomhus).

Parken, sjön, husen, skogen, trädgården eller vad du än kan ha i din närhet, har fått en helt ny skönhet som vi alla säkert missar annars.

5. Hemleveranser under coronapandemin

När du öppnar kylskåpet och inser att du inte har handlat på två veckor (ungefär lika lång tid som du har varit inomhus kanske?), så är hemleverans din stora räddning. Oavsett om du beställer hem råvaror eller färdig mat så är känslan när dörrklockan ringer något utöver det vanliga. Bokstavligt talat.

Du kan bli nästan orimligt glad över en matkasse. Måhända är det för att du kan slänga ur dig ett skyndsamt ”hej!” till personen som levererar innan hen försvinner iväg ur synfältet och på så sätt tanka dagens sociala batterier.

6. Att handla är som en utflykt

Vi rekommenderas att hålla oss hemma och hålla avstånd – men ibland behöver vi faktiskt handla nödvändigheter. I ”normala” fall kan det ju också vara skönt när det är lite folktomt i butiken – något som i dessa tider är rena rama julafton!

Att det dessutom blir som en härlig utflykt att gå och handla är bara bonus. ”Nämen se där, de har fyllt på i frysdisken!”, ”Oj, är det redan clementin-säsong?” eller ”Åh, titta! De har nya färdigrätter” är helt plötsligt socialt accepterade saker att säga i matbutiken.

Tegnell och gänget skulle säkert avråda från att ta med picknick-korg och mysig filt till Ica Maxi – så få inga allt för avancerade idéer – men passa på att uppskatta det lilla!

7. Alla nya ”vänner” du får

Och med ”vänner” menar vi alltså de små knopparna på dina maniskt skötta växter där hemma. Varje tillskott i hemmafamiljen (det är fortfarande växterna vi pratar om) kan göra dig själaglad – nästan som om det faktiskt var ett tillskott i familjen.

Alla hemmajobbares bensträckare gör säkerligen underverk för floran i diverse hem. En skvätt vatten där, lite näring här och kanske lite kaffesump i orkidéerna. Oavsett vilka plantor du har hemma – visst har de fått en annan betydelse för dig nu när du sitter hemma dagarna i ända?

8. Lunchträning – inte så ansträngande längre

Ska vi vara helt ärliga så har antalet gånger vi faktiskt motionerar på lunchen ökat MARKANT sedan coronaviruset slog till. Och ska vi fortsätta vara ärliga så är det väl inte träningen i sig som är största anledningen till att vi inte kommer iväg under vanliga omständigheter – utan logistiken runtomkring.

Om du jämför den här ”att göra”-listan:

 • Packa träningsväskan
 • Gå iväg till träningen
 • Byta om
 • Träna
 • Duscha
 • Klä på sig
 • Gå tillbaka till jobbet

Med den här lite kortare varianten:

 • Byta om
 • Träna
 • Sitta svettig resten av arbetsdagen

Så ser du säkert vinningen.

Och då har vi ändå inte räknat med alla stegen som hör till när du duschar eller saker som att torka håret och sminka sig.

9. Att ha katt eller hund hemma

Allt i sällskapsväg har verkligen fått en skjuts i popularitet. Till exempel så har vi aldrig varit så sugna på att gosa eller umgås med våra husdjur som nu.

Skulle det dessutom finnas andra personer som vallar sina sällskapsdjur när du själv är ute och promenerar är det helt klart något positivt. Ju mer sällskap desto bättre alltså – så länge det hålls acceptabelt socialt avstånd förstås.

10. Länge leve långkok och bakning

Aldrig har det varit så enkelt att under dagarna dra igång något i matlagnings- eller bakväg som det inte skulle finnas en chans att hinna med när ”livet var som vanligt”. Vi är nog många som satt en surdeg, fermenterat kombucha, experimenterat med sous vide eller samtliga nämnda sysslor under 2020.

Inte sällan kan vi tacka avkommor eller andra familjemedlemmar för detta då de (för en gångs skull) faktiskt är hemma och vi får chansen att umgås med dem. Vilket leder oss in till punkt nummer 11:

11. Kvalitetstid med familjen

Till vardags är det så mycket som ska hinnas med att det inte alltid finns tid att ens sitta ner vid middagsbordet hela familjen. Men i dessa tider kan det till och med vara så att det går att luncha ihop (vi vet, helt galet).

Om hela familjen jobbar hemma så blir det sociala vid kaffemaskinen istället två minuters häng med tonåringen vid vattenhålet kallat ”godislådan”.

LÄS MER

Corona och julhandel 2020 – det här är vad som gäller

Här tillåts hemleverans av alkohol – restauranger kör hem mat och dryck

Jobbar du hemifrån? Då bör du ha två timmars lunchrast

Redaktionens tips
Dela på: