Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

”Räknas cykling till jobbet som träning?”

01 dec, 2022 
En kvinna som cyklar
Beatrice har svårt att få tiden att räcka till för träning. Men hon cyklar till och från jobbet och frågar nu om det räknas som träning. Så här svarar MåBra:s PT Sandra Hiort:
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Räknas cykling till jobbet som träning?

Hejsan. Jag har inte varit på gymmet på ett tag och har lite svårt att hitta tiden till träning. Men jag cyklar till och från jobbet, cirka 20 min dit, 20 hem. Kan jag räkna cyklingen som träning? Jag brukar trampa på lite extra snabbt på vägen hem så jag blir lite svettig. Beatrice

Se också: 8 anledningar att börja cykla mer

8 anledningar att börja cykla merBrand logo
8 anledningar att börja cykla mer

Sandra Hiort, MåBra:s expert inom träning, svarar:

Cykling är också bra rörelse och kan absolut räknas som träning. Speciellt om du får upp flåset och blir lite svettig av det. En definition av motion är att just bli andfådd och få upp pulsen på minst medelnivå. Rekommendationen är att man får upp pulsen på det här sättet ungefär 30 minuter om dagen, vilket du ju får genom att vardagsmotionera på det här sättet.

Annons

Vad man också kan tänka på, beroende på vad man har för jobb, är att inte bli sittande för länge åt gången. Har man ett stillasittande jobb kan det vara bra att ta rörelsepauser flera gånger under dagen. Kanske kan man passa på att miniträna lite styrka på dem. Göra några knäböj, några armhävningar mot skrivbordet, häva sig upp på tå. All rörelse som vi får till är bra.

Har du svårt att få till tid till att gå till gymmet just nu så kan du förstås också träna effektivt hemma. Ofta gör vi träningen till så stort projekt, mycket större än det behöver vara. Precis som vi gör rörelsepauser på jobbet kan vi smyga in lite rörelser hemma i vardagssysslorna också. Göra några utfallssteg medan man väntar på att potatisen kokar. Lyfta en stol över huvudet upp och ner några gånger, stå i plankan mot köksbordet . Ett annat riktigt effektivt sätt att träna styrka hemma är att gå runt med ett mini-gummiband runt anklarna. Det bränner fint i baken efter en stund! Hur som helst, cyklingen räknas absolut som motion. (Och vill du få till styrka lägger du lätt till det lite här och där.)

Sandra tipsar om 3 sätt att vardagsträna:

  • Ta chansen att gå i varje trappa du kommer i närheten av. Gå gärna ned och upp ett par extra gånger när du ändå håller på.
  • Varje gång du tar upp mobilen för att scrolla, sms:a eller prata – ställ dig upp och gör benböj eller utfallssteg.
  • Varje gång du borstar tänderna – gör tåhävningar, situps eller någon annan favoritövning som du kan göra medan du borstar.

Har du frågor om träning?

Fler experttips, frågor och svar hittar du på www.mabra.com

För frågor om träning - Mejla till [email protected]

Foto: TT

Annons