Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Ont i sidan vid promenader – är det ischias?

09 mar, 2023 
Kvinna som håller sig för höger sida av ryggen på grund av smärta.
En 80-årig kvinna längtar efter att promenera och vara aktiv men begränsas av smärta och domningar i höger ben och fot. Nu undrar hon om det kan bero på ischias eller dålig blodcirkulation. Så här svarar läkaren Michael Seipel.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna på 80 år. Min man och jag har alltid varit måna om att hålla i gång och röra på oss. Jag har haft tur i mitt liv, trots att mina föräldrar dog när jag var i tonåren. Jag äter inga mediciner. Det enda som drabbat mig är psoriasis som jag haft i cirka 50 år. Varför jag nu skriver följande. Det har under senare tid blivit besvärligt när jag ska promenera eller göra andra uteaktiviteter.

Det här är den nya diagnosen långvarig smärtaBrand logo
Det här är den nya diagnosen långvarig smärta

Min högra sida, från rumpan och ner över benet, knät, ibland vaden och emellanåt även fotleden, känns ond och konstig. Det kan göra riktigt ont när jag är i gång men när jag sedan kommer in och ”bara” går runt i huset så känns det nästan inget. Jag har tidigare längtat efter att promenera, åka skidor och spark men detta har nu förbytts i motvilja då det bara gör ont. Dessutom domnar mina tår och känns kalla på högra foten.

Annons

Kan det bero på blodcirkulationen? Har ibland trott att det är ischias. Kan jag göra något åt detta eller är det bara att acceptera att jag blivit gammal? Hälsningar från en dam som tycker att det är roligt att vara ute och röra sig och är öppen för förslag.

/E.N

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Läkare Michael Seipel svarar: "Ischias möjlig förklaring"

Min bestämda uppfattning är att du absolut inte ska nöja dig med att ha det så här. Visst får man, med stigande ålder, acceptera vissa inskränkningar men inte utan vidare!

Du har själv varit inne och ”nosat på” ett par möjliga förklaringar. ”Ischias” är en lite allmän benämning vilken syftar på att det kan vara nerver från ryggmärgens nedre segment som är påverkade så att det uppkommer smärta och störningar i muskelfunktion och känsel i ischiasnervens område.

Annons

Ischiasnerven är kroppens största och längsta nerv och den går från nedre delen av ländryggen, vidare på baksidan av bäcken och lår och ända ner i tårna. Som tjockast är den som ett lillfinger. Om ischiasnerven kläms blir den irriterad och då får man symtom från de delar av nervens utbredningsområde som är påverkade.

Den bakomliggande orsaken till detta kan till exempel vara diskbråck eller att det har blivit trångt kring nerven i ryggmärgskanalen eller de sidokanaler i ryggraden där ryggmärgens grenar passerar ut och in. Situationen med trånga förhållanden kallas för stenos.

”Den drabbade måste stanna för att få smärtorna att släppa”

Ett av de typiska symtomen vid stenos är smärtor i benen/benet när man går, står eller böjer ryggen bakåt. Ofta haltar man på den drabbade sidan. Nästan identiskt lika symtom kan uppkomma när man har cirkulationsstörningar i benets pulsådror/artärer. Det är det sistnämnda som kallas för fönstertittarsjuka. Benämningen kommer sig av att den drabbade måste stanna för att få smärtorna att släppa.

Annons

Nu gäller det alltså att du snarast blir undersökt. En första genomgång på vårcentralen kan ge mycket om man ger sig tid och är noggrann. Mot bakgrund av vad man finner där får man besluta om kompletterande utredningar med till exempel röntgen. Därefter kan det bli aktuellt med remiss till ortopedspecialist till exempel. Förklaringen kan naturligtvis vara en annan än de du och jag föreslagit ovan. Det viktiga nu är att du får rätt hjälp.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons