Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Vad ska jag göra åt min långvariga värk i skuldran?

19 feb, 2024 
Kvinna tar sig för skuldran och grimaserar av smärta
"Lotta" har haft värk i skuldran i tio år och jobbet framför datorn gör det värre. Hon ber läkaren Hanna Brännlund om råd för hur hon kan lindra och bli av med smärtan.
Annons

Fråga: Jag har i många år, cirka tio, haft problem med återkommande smärta i vänster skuldra. Vid några få tillfällen har jag varit oförmögen att använda armen/jobba i flera veckor men jag har med tiden lärt mig att mota Olle i grind.

Det finns en tydlig koppling till att jag arbetar framför datorn hela dagarna. Enligt läkare och naprapat handlar det troligen om en inflammation i en muskel/ett senfäste. När det är akut äter jag diklofenak och får akupunktur. Även massagekudde med infraröd värme är bra.

Nu börjar jag bli lite fundersam på vad som händer med tiden? Kommer jag att ha det så här så länge jag jobbar (jag är 56 år)? Riskerar jag svårare/bestående men? Hur bör jag tänka? /Lotta

Så slipper du ryggont – naprapatens mest effektiva övningarBrand logo
Så slipper du ryggont – naprapatens mest effektiva övningar

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Se över arbetsmiljön"

Du beskriver besvär med inflammation i muskler och senfästen som orsakas av överansträngning och sannolikt även felbelastning. Att du identifierat vad som orsakar dina besvär och att du även lyckats hitta en strategi för att undvika försämring låter bra. Det är en utmaning med arbeten som innebär monotona arbetsuppgifter och ger risk för överbelastning.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Viktigt att se över sin arbetsmiljö och göra anpassningar som behövs för att förbättra arbetsställning och få eventuella hjälpmedel som underlättar i arbetet. Ibland kan det vara enkla åtgärder som behövs och ibland kan det behövas hjälp av företagshälsovård.

Det är också viktigt att förebygga besvär som du beskriver med återkommande värk vid skuldror och axlar, då det ofta beror på en svaghet eller obalans i muskulaturen i rygg och bål. Därför är regelbunden träning det viktigaste för att stärka kroppen och förebygga skador och överbelastningsskador.

Skuldran består av flera leder och alla armrörelser är beroende av en bra funktion i skuldran. Vanligaste orsaken till besvär med värk i skuldran är en akut skada eller felbelastning över en tid. Vid felbelastning i skuldran så förorsakar det på sikt ofta besvär med smärtor i rygg, nacke, axlar och armar. Det är därför viktigt att få rätt bedömning och behandling vid långdragna besvär för att undvika att besvären blir kroniska.

Annons

Diklofenak som du skriver att du brukar medicinera med är ett läkemedel som inte längre rekommenderas. Detta då den associerats med ökad risk för allvarliga hjärt- och kärlhändelser samt att den också utgör en stor miljörisk. Bättre alternativ till Diklofenak som är antiinflammatoriska läkemedel är till exempel Ibuprofen eller Naproxen.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons