Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Hur undviker jag fler gallstensanfall?

03 maj, 2024 
En kvinna med gallstensanfall
Foto: TT
”Beatrice” har haft flera smärtsamma gallstensanfall. Finns det någonting hon kan göra för att inte drabbas igen? Läkaren Christina Lundell reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så slipper du ryggont – naprapatens mest effektiva övningarBrand logo
Så slipper du ryggont – naprapatens mest effektiva övningar

Fråga: Jag skriver till dig då jag har haft flera smärtsamma gallstensanfall. Det första fick jag för sju år sedan och sedan dess har jag drabbats ytterligare två gånger. Det är en smärta jag inte önskar någon!

På läkarens inrådan försöker jag hålla en hälsosam kost och gå dagliga promenader. Varför har jag drabbats flera gånger? Och finns det någonting jag kan göra för att undvika att det händer igen? Jag är 61 år och normalviktig.

/Beatrice

Läkaren Christina Lundell svarar: "Kan göra riktigt ont"

Gallstenar ställer till med smärta för många. Cirka vart fjärde fall är ärftligt medan en majoritet är relaterade till livsstil, enligt studier. Det låter som att du gör mycket rätt med kosten, vikten och promenaderna.

Annons

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Gallblåsan sitter i leverns nedre del och samlar upp galla från levern, cirka en halv liter per dag. Efter maten drar gallblåsan ihop sig och gallan flödar ner till tarmen via gallgången.

Hos vissa bildas utfällningar i gallan medan den ligger i gallblåsan, kristaller som med tiden kan klumpa ihop sig och hårdna – det som kallas gallstenar. När de blockerar utflödet svarar gallblåsan med att krama hårdare. Det kan göra riktigt ont!

Ibland kan stenarna reta gallblåsan så att den blir inflammerad, och då kan den behöva tas bort akut. Om man blir gul, får feber, vit avföring eller mörk urin behöver man kontakta sjukvården.

För att förebygga gallstenar är viktiga faktorer en balanserad kost med tillräckligt med vitaminer och mineraler, samt regelbunden träning.

Det finns faktorer som ökar risken att få en stensjukdom till exempel övervikt, snabb viktnedgång, leverinflammation (hepatit och förfettning i levern), fet mat, höga blodfetter, vissa läkemedel, rökning och mycket alkohol.

Annons

Vad gäller livsstilsråd för att slippa gallstensanfall när man väl har fått besvär finns det traditionella råd som egentligen inte har så starka vetenskapliga bevis (undvika äpple, paprika, ägg, gurka, rökt och stekt mat till exempel) men man kan prova sig fram och se om det hjälper. Brittiska råd innefattar mycket grönsaker, fleromättade fetter och en lagom mängd nötter. En del får mildare besvär med mindre måltider. Om man som du fått upprepade anfall så kan man operera bort gallblåsan i ett lugnt läge. De flesta, men inte riktigt alla, blir besvärsfria efter en operation.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons