Hur länge kan jag äta medicinerna mot halsbränna?
Fråga: Jag är en man på 57 år som sedan länge haft besvär av svid i bröstet och sura uppstötningar. Läkare har konstaterat bråck på övre magmunnen. De senaste åren har jag ätit först omeprazol och sedan esomeprazol, det har fungerat bra. Hur länge kan man äta sådana mediciner och vad är det för skillnad mellan dem?
När jag senast var på gastroskopi hittade man två små polyper i magsäcken som man tog prov på. De var ofarliga sa läkaren. Försvinner sådana av sig själva? Kan de vara farliga? Finns det samband med mina mediciner? Varför tog man inte bort dem när man upptäckte dem?
/Lars
Läkare Michael Seipel svarar: "Omeprazol och esomeprazol måste trappas ned"
Omeprazol och esomeprazol tillhör en grupp läkemedel som kallas protonpumpshämmare, PPI. Gemensamt för dessa är att de minskar bildningen av saltsyra i magsäckens slemhinna.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Esomeprazol har en annorlunda kemisk struktur än omeprazol och är mer potent, alltså effektivare. Den är även dyrare, varför man i första hand använder omeprazol. Skulle effekten vara tveksam kan man byta till esomeprazol.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
PPI används vid behandling av magsår och av syrautlöst inflammation i matstrupens nedre del. Det sistnämnda betingas av ett backflöde av surt maginnehåll från magsäckens övre del till matstrupen, GERD på fackspråk. PPI används också som förebyggande mot magsår vid behandling med inflammationshämmande och vissa blodförtunnande läkemedel.
Det nu nämnda är huvudindikatorerna, huvudskälen, till behandling med PPI. Vid behov kan man behandla i flera år. Det viktiga är att man följer upp och regelbundet omprövar skälen för behandling.
I dag händer det ofta att man lite slentrianmässigt ordinerar PPI för ”magbesvär i allmänhet”. Det är naturligtvis inte rätt. Man måste komma ihåg att det finns biverkningar, allvarliga om än ovanliga. Till exempel lunginflammation, tarminfektioner, frakturer och hjärtsjukdom.
Om man slutaranvända PPI efter en längre tids användning sker en ökning av saltsyraproduktionen, vilket gör det svårt att klara sig utan. Därför måste avvecklingen ske under en längre tid, ofta ett par månader, med successivt minskande dos.
Polyper kan ha ett samband med läkemedlen
Nu till polyper. Det är en stjälkförsedd klubb- eller svampliknande utväxt från en slemhinna. De kan förekomma i magtarmkanalen, luftvägar, underliv och urinvägar. De kan vara enstaka eller flera och variera i storlek från några millimeter upp till flera centimeter.
Många polyper är godartade men det finns också elakartade. Godartade polyper i magsäckens slemhinna förekommer hos många vuxna och upptäcks ofta av en slump vid gastroskopi.
Det finns ett samband mellan polyper i magsäckens slemhinna och PPI. Vid behandling med dem frisätts ett hormon, gastrin, som försöker få cellerna i magsäcken att bilda mer magsaft då denna minskat. Det stimulerar även bildningen av polyper.
Godartade polyper kräver ingen behandling. För att få en riktigt säker diagnos måste man göra en gastroskopi och ta ett vävnadsprov från polypen, en biopsi. Om fyndet är godartat görs inga ytterligare kontroller. Eftersom du känner dig osäker är mitt råd att du talar med din läkare om vad som gäller i ditt fall.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT