Min man är elak mot mig framför andra

En man skäller på sin tjej
Experten svarar

Fråga: Min man är dum mot mig när vi umgås med andra. Vi brukar regelbundet träffa några goda vänner och det har alltid tidigare varit trevliga sammankomster. Men på senare tid använder min man dessa tillfällen för att hacka, klaga och klanka ner på mig tills jag gråter. När jag blir ledsen påstår han att ”jag inte tål skämt” och att det är jag som överreagerar. Hemma törs han varken ge mig kritik eller säga sin åsikt. Ska jag behöva finna mig i att bli behandlad så här eller hur kommer jag ur det?/”Hånad”.

10 tecken på att du lever i en destruktiv relation
1:9

Efter reklamen: 10 tecken på att du lever i en destruktiv relation

(1:9)

Slå på ljud

Relationsexperten Nina Ljungberg svarar: ”Var tydlig med att ni pratar vidare”

Ett bemötande som får dig att må dåligt är inget du ska finna dig i. Giftiga beteenden inför publik och kritik förklätt till skämt är hemskt för den som utsätts, obekvämt för de som bevittnar och fegt av den som ”gör sig rolig” på någon annans bekostnad. Inte skojigt alls – bara respektlöst.

Nina Ljungberg

  • Nina Ljungberg arbetar som kurator. Hon är socionom med vidareutbildning i sexologi och svarar på läsarfrågor om sex, samliv och relationer.
Experten svarar

Jag är livrädd för min sambo – hur lämnar jag honom?

Ibland handlar sådana känslomässiga läckage om en person med attitydproblem som är otränad i att bete sig eller har fastnat i en dålig jargong. Men eftersom det är något som uppstått på senare tid kan det finnas risk att din man bär på något missnöje som han inte vågar säga rent ut. I stället för att ta en konstruktiv diskussion kommer det ut som pikar i skydd av andra. Men det kommer aldrig leda till något bra eller till en förändring. En fråga som uppstår av din fråga är hur era vänner reagerar. Kan du be någon av dem om stöttning med att stoppa makens påhopp så fort han går igång? Ofta underlättar det om någon annan vågar gripa in och markera gränser. Därefter kan du lugnt och sansat ta maken åt sidan och be honom sluta pika dig, förklara att det inte är ok och var tydlig med att ni pratar vidare om det som hänt när ni är hemma.

Mer diskussion behövs inte där och då. Följ sedan upp samtalet hemma i lugn och ro. Prata om hur du upplever hans jargong och om det är något i er relation som behöver uppdateras eller förändras. Fungerar inte samtal på tu man hand – gå i parterapi. Leder det inte till förändring – skilj er.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Enligt kvinnor: 7 saker som får en man att verka obehaglig

Utvald läsning