4 enkla parterapi-övningar ni kan testa göra hemma själva

par som gör övningar hemma

Vill ni stärka er relation? Ett sätt är förstås att gå och prata med en parterapeut. Men vill man börja med att försöka närma sig varandra mer på egen hand först så finns det några tekniker att ta till.

4 enkla parterapi-övningar
0:23

Efter reklamen: 4 enkla parterapi-övningar

(0:23)

Slå på ljud

Psykologen Rubin Khoddam tipsar om några smarta tekniker hos Psychology Today. Här är några av dem.

Undvik skilsmässa: Expertens 9 tips som räddar ert äktenskap

Gör mer saker som ni båda tycker är roliga

När man börjar tycka att ett förhållande mest rullar på, känns lite tråkigt eller att man glömmer bort varandras bra sidor och lägger för mycket fokus på det som inte känns bra är det viktigt att ha kul tillsammans.

Det kan finnas saker man behöver lösa och gå till botten med men glöm inte bort att göra roliga saker tillsammans också. För att skifta fokus och komma ihåg vad ni gillar med varandra.

Gör sådant ni båda gillar. Ha gärna gemensamma intressen. Njut av livet tillsammans. Det behöver inte handla om stora saker – dansa till en låt ni gillar, laga någon mat ni bägge gillar och har minnen till, träna tillsammans … Det viktiga är att ni båda tycker det är roligt.

Få din partner att verkligen känna sig uppskattad

Det är lätt att vi börjar ta saker för givet efter att vi har varit tillsammans ett tag. Vi glömmer att vår partner gör saker för oss, eftersom det går som på rutin. Eller så tror vi att vår partner förstår vad vi tänker och känner.

Men hur skulle det vara om ni båda bestämde er för att uppmärksamma allt som den andra i ert förhållande gör? När vi börjar lägga märke till det, och talar om att vi uppskattar vad den andra gör så har vi ofta en förmåga att skapa mer omtänksamhet och värme i en relation.

Kommer inte det här naturligt så kan ni till exempel avsluta varje dag med att berätta om ett par saker som ni är tacksamma för.

par som gör terapi-övningar hemma

Boka möten med varandra

Även om ni redan är bra på att kommunicera så finns det en del saker som verkligen är viktiga att diskutera i lugn och ro. Boka tid med varandra för de här typen av samtal och se då till att lägga undan mobiler, stänga av allt som kan störa och samla fokuset till bara där och då.

Målet behöver inte vara att hitta en lösning på den här tiden men att få diskutera i lugn och ro och lufta sina tankar och åsikter om saken. Att avsätta tid visar att det är viktigt för er och ni prioriterar varandra.

Bråken som kan betyda att er relation är på väg att ta slut

Lyssna på varandra och upprepa det som sägs

Att man verkligen lyssnar på vad någon säger kan man visa genom ögonkontakt, att nicka och bara sitta still och rikta sin uppmärksamhet till den man lyssnar på. Men något man kan öva på tillsammans är också att upprepa vad den andra säger.

Det kan både visa att man har lyssnat ordentligt men det ger också den andra möjlighet att utveckla något som man kanske inte uppfattat riktigt så som det menades. Övar ni på det här får ni båda känna er hörda och ni undviker missförstånd.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Se också: 5 orsaker till att par ofta ser ut som syskon
1:19

Efter reklamen: Se också: 5 orsaker till att par ofta ser ut som syskon

(1:19)

Slå på ljud

Utvald läsning