HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Stämmer det att vi tappar mer hår under våren? Frisören svarar

06 maj, 2022 
Kvinna som tar fluffar sitt hår utomhus
Det är inte bara vi som vill ha en nystart under våren, även kroppen städar när det är säsongsbyte. Upplever du att håret påverkas av den nya årstiden? Läs expertens tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att tappa hår är normalt. Det sägs att det är ungefär hundra hårstrån som lossnar under ett dygn, vilket tillhör den normala hårväxtcykeln. Med det sagt betyder det inte att alla strån lossnar på samma gång, utan hur ofta dina hårstrån byts ut kan variera från dag till dag.

Men det finns perioder i livet när vi tappar lite mer hår än vanligt. Hur ligger du till i din hormonella cykel? Stressar du mer än vanligt? Hur ser din livsstil ut just nu?

Om du upplever att du tappar mycket hår under en period trots att du mår bra i övrigt finns det faktiskt andra saker som kan påverka.

Se också: Vitaminer för hår och hud – här är de viktigaste

Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!Brand logo
Vitaminer för hud och hår – här är de viktigaste!

Tappa hår under våren – stämmer det?

Längre dagar, varmare temperaturer och en sol som gör att du äntligen får uppleva det där underbara ljuset igen – årets bästa tid är äntligen här.

Annons

Att du påverkas av de olika årstiderna är egentligen ingen nyhet. Vinterhalvåret gör dig kanske lite tröttare än vanligt vilket och det handlar ofta om att försöka fånga de få soltimmarna som finns. När våren kommer är det inte bara naturen som vaknar till liv, även du blir automatiskt glad och fylld av energi.

Men trots att du kan njut av allt det ljuvliga som du längtat så länge efter kan det finnas saker som gör att du känner av årstiden, på ett mer negativt sätt. En ny sorts trötthet kan förekomma, allergier på grund av allt som blommar och kanske upplever du att hår och hud påverkas?

Det sägs att våren kan ha en inverkan på hur håret mår. Oftast handlar det om att kroppen förändras och att hårsäckarna går in i en slags vilofas innan de gör sig redo för att tillverka nya strån. Det är under den här tiden som många upplever att de tappar extra mycket hår.

Men vad säger proffset?

Experten om största orsaken till håravfall

Theres Danielsson är frisör och jobbar som Senior Educator på Wella Company. Hon menar att håravfall förekommer i perioder och kan påverkas av andra faktorer än en specifik årstid. Stress, hormoner, allmän hälsa, sjukdom med eventuella läkemedel och stränga dieter är några saker som kan göra att du tappar hår – eller i alla fall upplever att det blir tunnare. Men om du inte kan bocka av dessa saker finns det något annat som du inte kan styra över.

Annons

Den största orsaken till håravfall är ärftligheten, både när det gäller manligt håravfall men också kvinnor, som upplever att håret blir tunnare, menar Theres.

– Det här är något man inte kan påverka, dock kan man förebygga och hjälpa det håret som fortfarande finns kvar – så att det får så bra förutsättningar som möjligt, säger hon.

Theres Danielsson. Foto: Privat

Det här kan du göra om du upplever håravfall

Håravfall är som sagt normalt och det är oftast i samband vid tvätt som du märker när stråna lossnar. Om du upplever att du tappar mycket behöver du se över orsakerna till det.

– Det man i första hand behöver göra är att se över yttre faktorer, som stress eller om man går på en väldigt sträng diet, menar Theres.

Den absolut viktigaste frågan att ställa sig själv när det gäller sitt håravfall är ”har mitt hår förändrats nu mot bara för en tid sen?”. Om det stämmer så kan man prata om en akut eller ett aktivt håravfall.

Annons

– I det här skedet kan vi påverka och göra det bästa för att håret ska växa sig så starkt som möjligt, säger Theres.

Therese menar att rengöring är en viktig del för att håret ska må så bra som möjligt. Hårbotten är nämligen som en förlängning av ansiktet, vilket betyder att även det behöver rengöras nu som då.

– Hårstrået påverkas när det växer ut, så om det ligger smutspartiklar, sebum och fett i vägen kan det påverka växtligheten negativt. Därför är det viktigt med en ren och fräsch hårbotten, tipsar Theres.

En annan sak som Theres ser som en viktig del i hårvården är återfuktning. Många är rädda för att sätta balsam i hårbotten, men det är det som balanserar fukten på huden.

– Rätt fuktbalans är viktigt för att håret ska må så bra som möjligt, avslutar hon.

Då ska du söka vård för ditt håravfall

Oftast är håravfall helt normalt, men om du upplever dessa besvär ska du söka vård hos din vårdcentral.

  • Du upptäcker kala fläckar i hårbotten.
  • Du har tappat hår och och det har inte växt tillbaka inom ett halvt år.
  • Du misstänker att du tappar hår på grund av något läkemedel du tar.
  • Om du som kvinna tappar mycket hår och samtidigt drabbas av mensrubbning och ökad hårväxt på kroppen.

Källa: 1177.se

Foto: TT/Privat

Annons