SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Det här är alopeci och orsakerna till att man drabbas

28 mar, 2022 
Jada Pinkett Smith, Will Smith, hår
Alopecia, eller håravfall, är näst intill en folksjukdom. Mer än var tredje kvinna upplever betydande håravfall någon gång under livet. Jade Pinket Smith, hustru till Will Smith, har länge varit öppen med sina besvär.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Största hårtrenderna 2022Brand logo
Största hårtrenderna 2022

Efter helgens oväntade inslag på Oscarsgalan har sjukdomen alopeci fått en frontfigur i form av Will Smith. Will Smiths hustru, Jada Pinkett Smith, har sedan en tid varit öppen med att hon har drabbats av alopeci som leder till håravfall. Av den anledning har hon valt att raka huvudet.

När komikern Chris Rock stod på scenen under prisutdelningen skojade han om Jada Pinkett Smiths rakade huvud och refererade till en film. Skämtet gick inte hem hos maken Will som bokstavligen talat gick till attack.

Därför drabbas man av alopeci

Alopeci är ett samlingsnamn för håravfall eller kala fläckar. Minst 300 000 personer i Sverige lider av alopecia areata, som alltså kan ge dig kala fläckar eller göra att du tappar allt hår på kroppen.

Annons

Det finns flera former av alopeci. Den vanligaste är så kallad androgen alopeci. Det orsakas av manligt könshormon och kan ha en ärftlig komponent. Det visar sig hos män ibland redan i tjugoårsåldern och resulterar i en kal fläck mitt på huvudet eller flikar vid hårfästet som med åren letar sig allt högre upp mot hjässan.

Androgen alopeci kallas också för fysiologiskt håravfall, ärftligt håravfall eller manligt håravfall. Androgen alopeci kan även drabba kvinnor men visar sig då inte lika tydligt som hos män.

Kan utlösas av stress och hormoner

Hos kvinnor är så kallat telogent håravfall, eller stressutlöst håravfall, desto vanligare. Vid telogent håravfall är hårsäckarna friska och normala men själva hårcykeln går för fort, vilket gör att man tappar fler hårstrån än vanligt.

Det är också vanligt att tappa extra mycket hår efter en svår infektion, som till exempel influensa, eller efter hormonella omställningar som graviditet och amning. Ofta växer håret ut igen efter ungefär ett halvår.

Annons

40 procent av jordens befolkning drabbas någon gång av telogen alopeci. Ändå är den huvudsakliga orsaken okänd. Det finns även vissa sjukdomar som kan orsaka håravfall. Det är till exempel diabetes, sköldkörtelsjukdomar och järnbrist. Ofta minskar håravfallet om behandlingen av sjukdomen fungerar bra.

Man tror också att det finns en ärftlig komponent. Nästan hälften av de som har alopecia areata har andra autoimmuna sjukdomar i släkten.

Vad som triggar alopecia areata är inte helt fastställt, eftersom det kan vara individuellt från person till person. En triggerfaktor skulle, enligt forskare kunna vara psykisk och emotionell stress.

Källa: Wellness, 1177

Foto: TT

Annons