Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Domningar i händer och fötter kan vara polyneuropati – så vet du

27 dec, 2024
author Hanna Brännlund
Hanna Brännlund
Kvinna som trycker på en ömmande hand med andra handen.
"Ingrid" har problem med domningar och smärta i händer och fötter. Hennes doktor säger att det inte finns någon hjälp. Vår läkare Hanna Brännlund berättar mer om nervsjukdomen polyneuropati och säger emot doktorn – det finns visst hjälp att få!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Därför är det viktigt att träna fötternaBrand logo
Därför är det viktigt att träna fötterna

Fråga: Jag är en kvinna, änka, på 99 år. Lever ensam och har eget boende, sköter mig själv förutom städ- och handlingshjälp. Vid ett doktorsbesök för två veckor sedan var alla mina värden okej. Men jag upplever problem i händer och fötter med smärta, bortdomning, dålig känsel och cirkulation som jag inte begriper mig på.

Jag har frågat om det finns hjälp och lindring på något sätt, men det finns visst inget. Jag är pigg å huvudets vägnar och vill mycket. Får fortsätta vara envis och försöka klara mig själv. Men jag chansar och skriver detta,
i hopp om vägledning.

/Ingrid

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.
Annons

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Diabetes, alkohol, vitaminbrist och läkemedel kan ligga bakom"

Nervsystemet och nervtrådarna åldras liksom kroppens övriga organ och vid ett normalt åldrande så är det vanligt att drabbas av nervsjukdomen polyneuropati. Hos de allra flesta ser man en lättare polyneuropati efter 80 års ålder, och ju äldre desto större risk att drabbas och mer uttalade symtom brukar ses.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Polyneuropati medför en symmetrisk funktionsnedsättning i de perifera nerverna. Det innebär att den oftast börjar i nerver i fötter och underben, och därefter drabbar nerver i fingrar och händer. Vanligen utvecklas symtomen långsamt under flera år och känns bara av ibland, för att med tiden bli mer uttalade och besvärande.

Annons

Sjukdomen gör att man gradvis får sämre känsel i fötterna och svårare att gå. Det är vanligt med besvär som domningar och stickningar samt en känsla av att gå på kuddar. Andra symtom kan vara att det bränner och gör ont i fötterna. Vanliga symtom i händerna är domningskänslor och fumlighet, som kan märkas genom exempelvis svårighet att knäppa knappar.

Polyneuropati kan påverka livskvaliteten negativt om smärtan till exempel gör det svårt att ta på sig strumpor, använda skor och orsakar gångsvårigheter. Då blir det svårt att röra på sig och aktivera sig så som man behöver och vill.

Behandlingsmetoder polyneuropati

  • Bra kost- och motionsvanor. Undvik alkohol och tobak eftersom besvären kan försämras.
  • Fotvård för att hålla naglarna korta och minska risken för sår.
  • Fysioterapi, träning för att stärka upp muskler och förbättra balans.
  • Läkemedel: paracetamol. I andra hand läkemedel mot nervsmärtor.

De problem du beskriver låter som typiska symtom för polyneuropati. Jag tänker att orsaken är hög ålder eftersom dina värden var normala. Men det är viktigt att andra orsaker utesluts. Den vanligaste är diabetes.

Annons

Polyneuropati kan även bero på långvarig och hög alkoholkonsumtion, njursvikt, bristtillstånd (där brist på vitamin B12 eller ämnesomsättningshormon är vanligast), vissa läkemedel som exempelvis cytostatika och vissa infektionssjukdomar eller autoimmuna sjukdomar.

Det finns hjälp att få för smärtan i fötter och händer. I första hand rekommenderar vi smärtlindring med paracetamol. Om det inte hjälper så finns andra läkemedel man kan prova.

Så jag tycker att du ska prata med din läkare igen och fråga om du kan få prova något läkemedel specifikt mot nervsmärta. Din läkare får då göra en bedömning utifrån dina värden och eventuella andra sjukdomar kring om det lämpar sig.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.


Foto: Shutterstock/TT

Annons