21 nyårslöften du faktiskt kommer vilja hålla 2021

Kvinna ute i snö med tomtebloss.
Slå på ljud

Ett nyårslöfte känns ofta som en bra idé de sista dagarna på året. Och visst är det en god tanke, att lova sig själv bli en bättre version av sig själv – vilket det ändå ofta handlar om.

Det måste inte alls handla om att gå ner i vikt eller ett år utan godis, även om löften av den typen är väldigt vanliga, utan det finns många saker du kan göra för att förbättra din hälsa.

Så istället för att göra dig själv besviken i februari när du inser att nyårslöftet inte kommer gå att hålla – välj ett löfte du inte kommer vilja bryta. Här listar vi 21 exempel på nyårslöften du kommer älska att hålla under 2021!

1. Läs på om intuitivt ätande

Lägg ner allt vad dieter och förbud heter! Lär dig mer om intuitivt ätande, som handlar om att lyssna in vad kroppen egentligen vill ha. Genom att lägga märke till vad du blir sugen på och när kanske du börjar inse vissa mönster och kan exempelvis minska risken för att kvällssuget slår till genom att äta ett mellanmål innan middagen.

2. Dra ner på kaffet

Det finns många fördelar med att dricka kaffe. Bland annat kan det ha en positiv effekt på förbränningen. Men det kan faktiskt få motsatt effekt om du börjar morgonen med kaffe efter en natt med dålig sömn. Och för mycket kaffe kan ge flera otrevlig följder, som bland annat ångest och hjärtklappning. Har du något av de här symtomen kan ett bra nyårslöfte vara att dra ner på koffeinet!

3. Inför gnällfria dagar – eller veckor

Ibland vill man bara gnälla av sig lite när något är fel, men att göra det ofta bidrar bara till mer negativitet i ditt (och andras) liv. Om du inte gör det i hopp om att komma fram till en lösning är det varken produktivt eller hjälpsamt. Lägg istället tiden på problemlösning eller möjliga förbättringar.

4. Rensa på sociala medier

Brukar du skrolla runt på Instagram eller Facebook och inse att du mår sämre efteråt än du gjorde innan? Det kan vara ett tecken på att du behöver rensa! Bort med alla konton och personer som får dig att känna dig sämre än någon annan, eller att du borde förändra dig på något sätt. Blir det inte mycket kvar? Då kanske du behöver en paus helt och håller från sociala medier.

5. Hitta en balans mellan jobb och fritid

Ibland kan det kännas som att alla måsten tar över livet, och det är då det är dags att backa från tunnelseendet och få en helhetsyn. Du har de timmar du måste jobba, men vad du gör med resten av tiden är upp till dig. Lägg din fritid på saker du faktiskt mår bra av, och skala bort onödiga "borden".

6. Städa 5 minuter om dagen

Du kan hinna mycket på fem minuter! Som att torka av kaffekokaren, slänga lakanen i tvätten eller tvätta bort dammet från handfatet. Det kommer att göra stor skillnad i ditt hem!

7. En utmaning i månaden

Ha som personligt mål att utmana dig själv varje månad under 2021. Det måste inte vara på hoppa fallskärm-nivå, men något som egentligen är utanför din bekvämlighetszon. Kanske testa en ny träningsform, eller måla med akvarell?

8. Visa omtanke mot andra

Alla har vi dåliga dagar ibland – men ta inte ut det över andra. Ha som mål att vara lite snällare det här året, att visa förståelse, omtanke och medmänsklighet mot människorna i din omgivning. För alla kan ha en dålig dag.

9. Få mer njutning

Att njuta är bra, och det är få av oss som njuter för mycket! Kanske kan du införa veckans njutarstund, eller tillåta dig själv något du annars brukar avstå, som att äta efterrätt varje gång du äter ute. Ta fler varma bad, unna dig att stretcha efter träningen, ta dig tiden att smörja in kroppen med återfuktande kräm när du duschat och så vidare. Njut!

10. Gör 12 saker för miljön

Varje månad börjar du med en ny vana som gynnar planeten. Det kan vara allt från att skaffa en vattenflaska du kan återanvända istället för att köpa plastflaskor med mineralvatten eller energidryck – till att tvätta kläder en gång mindre i veckan.

11. Gör något för välgörenhet

Bli fadder, stöd Läkare utan gränser, skänk en slant till den hemlösa mannen utanför matbutiken – eller gör en ordentlig rensning hemma och skänk det du inte vill ha och behöver till välgörande ändamål.

12. Skaffa gröna fingrar

Växter hjälper inte bara till att rena luften, de skapar en naturlig bensträckare när du måste vattna dem, och de gör ditt hem ombonat och mysigt. Låt 2021 bli året då växterna får frodas hemma hos dig, och kanske kan du odla något nytt spännande i sommar!

13. Ta semester varje kvartal

Även om du inte kan åka till Bahamas fyra gånger om året, unna dig en weekend någon gång ibland och kom hemifrån. Det kan räcka med en övernattning i grannstaden för att du ska känna dig uppiggad och få lite miljöombyte, eller åk och hälsa på någon du tycker om.

14. Bär bara kläder du trivs i

Att spara på de där jeansen du hade för sju år sedan men inte kommit i sedan dess kommer bara att göra dig deppig varje gång du ser dem i garderoben. Ha kläder som din kropp passar i nu och som får dig att må bra.

15. En bok i månaden

En typisk grej som har prioriterats bort det senaste decenniet är att läsa böcker. Gör en lista med böcker du vill läsa och gör det under året. Ett tips är att unna dig en lässtund innan läggdags varje dag, det gynnar inte bara sömnen – enligt studier tjänar personer som läser böcker på kvällarna mer pengar!

16. Fokus på hälsan

Det finns många sätt att fokusera på din hälsa, och det måste som sagt inte handla om att följa en diet eller gå ner i vikt. Kanske vill du bli smidigare och börja med yoga, eller vet med dig att du skulle behöva en riktig massage några gånger per år. Kanske vill du se till att äta för att få mer viktiga vitaminer och mineraler eller lära dig att stressa ner.

17. Bli en bättre lyssnare

De flesta av oss kan bli bättre på att lyssna på människorna i vår närhet. Gör det till ett medvetet val nästa år – lägg bort telefonen, se personen du pratar med i ögonen och låt hen tala till punkt.

18. Ge din hud lite kärlek

Om du inte redan har felfri hud kan det här vara ett härligt nyårslöfte för dig! Huden är trots allt vårt största organ, och skyddar oss dagligen från virus och bakterier som kan göra oss sjuka. Kanske ett nyårslöfte om att alltid smörja in kroppen efter en dusch, eller göra en ansiktsmask två gånger i veckan. Eller varför inte att äta mer mat som är bra för huden? Läs mer om det här!

19. Träningsplanera

Det behöver inte handla om att du ska träna fem gånger i veckan eller lyfta 100 kilo i marklyft vid årets slut – men att du ska göra en plan för dig träning, vecka för vecka. Vad ska du träna och när? Genom att planera in träningen är det större chans att den blir av!

20. Gå 1000 steg till – varje dag

Har du bara gått 5000 steg när du kommer hem från jobbet? Utmana dg själv och säg att du ska gå 1000 till! Att nå 10 000 steg varje dag kan kännas som att man ska bestiga Mount Everest vissa dagar, men tusen steg är kanske ett varv runt kvarteret – du klarar det och du hinner det!

21. Ät en vegetarisk måltid per dag

En väldigt stor del av befolkningen äter för lite frukt och grönt, och kommer alltså inte upp i de rekommenderade 500 grammen per dag. Så gör dig själv en tjänst samtidigt som du gör en god gärning för klimatet – satsa på en måltid per dag som fokuserar på frukt och grönsaker och utesluter kött.

Inspiration: Women's Health Foto: TT

...

Läs mer:

6 nyårslöften du kommer ÄLSKA att hålla

18 enkla tips som ökar din träningsmotivation

Så lyckas du nå dina viktmål – en gång för alla