Ät dig slät! 7 livsmedel som ger dig sund hud!

Intresset för mat som hjälper huden att hålla sig ung är större än någonsin. Och många menar att det vi lägger på tallriken är minst lika viktigt som det vi smörjer in oss med. Eller viktigare. En av dem är journalisten och författaren Maria Ahlgren, som skrivit böckerna Beautyfood och Destination Beautyfood. Hon har ägnat år åt att plöja forskning om matens påverkan på huden och för henne är köket och badrummet lika viktiga när det gäller hudvård.

Författaren Maria Ahlgren står lutad mot en vit vägg

Maria Ahlgren har länge intresserat sig för sambandet mellan mat och hudhälsa.

— Det är först på senare år som vi på allvar börjat prata om sambandet mellan mat och hud. Hur huden mår är en mycket komplex summa av genetik, hormoner, yttre påverkan som sol, föroreningar och stress och vår livsstil, där ju kosten ingår, säger hon.

Antioxidanter är nyckelspelare i hudvård

Hon kallar sin kosthållning för en antiinflammatorisk beautyfood. I sina böcker delar Maria Ahlgren med sig av såväl recept från hela världen som den senaste forskningen.

— Jag fokuserar mycket på hur olika antioxidanter och vitaminer skyddar vår hud på cellnivå och boostar viktiga reparationsprocesser. Det i sin tur påverkar hudens åldrande. Vi vet till exempel att betakaroten, som finns i morot, och lykopen, som finns i tomat, spelar en nyckelroll när det gäller att skydda och reparera huden från solskador.

Växtbaserad mat är bra för huden

Mat kan också påverka inflammatoriska hudtillstånd som akne och eksem, åtminstone delvis. Maria Ahlgren har egen erfarenhet av båda tillstånden:

— Min vuxenakne var dock hormonell och den gick inte att behandla med mat allena. Ibland är det bara läkare och medicin som kan få ordning på det mest akuta, konstaterar hon.

Hon ser inte att det finns någon motsättning mellan mat och medicin, det finns plats för både och, särskilt när det gäller svåra hudbesvär.

— Men maten är alltid grunden. Ät varierat, till största delen växtbaserat och gör dagliga medvetna val! säger hon.

Här är maten som hjälper huden från insidan

  • C-vitamin spelar en extremt viktig roll för att bevara huden spänstig. Ät gröna bladgrönsaker, citrusfrukter, jordgubbar, broccoli, mango och bär. Havtorn är drottningen av C-vitamin. Tycker du att bären är för sura så finns det pulver som är toppen i smoothies eller på filen.
  • Protein består av olika aminosyror, som fungerar som kroppens byggstenar. De aminosyror som effektivast bygger upp hudens kollagen finns i kött. Bra protein finns också i vegetariska alternativ som tempeh, tofu, bönor (inklusive sojabönor), nötter, ärtor och linser. Spirulina innehåller också mängder av fina aminosyror.
  • Röda och orange grönsaker med betakaroten och lykopen är toppen för att skydda kollagenet. Tomater, morötter, sötpotatis och spenat är toppenkällor.
  • Mineraler som zink, koppar och selen är riktiga beautymineraler. Frön, paranötter, skaldjur, ostron och ägg är bra källor.
  • Fettsyror ger huden glow inifrån. Kallpressad jungfruolivolja eller linfröolja, omega-3 från fet fisk, avokado, nötter och frön är bra val.
  • Probiotika, goda bakterier, har uppmärksammats mycket på sistone. De stärker immunförsvaret genom att stärka tarmfloran och har en stor betydelse för hela kroppen, inklusive huden. Misopasta, kombucha, mjölksyrade grönsaker och kefir är bra val.
  • Prebiotika fungerar som mat för tarmens goda bakterier. Det hittar du i helt vanliga, vardagliga råvaror som jordärtskockor, lök, vitlök, olika kålsorter, havregryn, linser och bönor.

Foto: TT, Nordstedts förlag

Läs mer:

Torr och kliande hud? Specialisternas bästa tips!

Säg nej till rynkor! 9 genvägar till slät hy

Lysterlistan: Maten som ger vackrare hud.

Utvald läsning