Studie: Läser du innan läggdags? Då tjänar du mer pengar

Du har förmodligen fått höra sedan du var barn om vikten i att läsa böcker. Att det dessutom är positivt för att komma ner i varv och sova bättre är ingen nyhet. Men visste du att en stunds läsning innan läggdags även kan påverka din hälsosamma livsstil och din karriär?

Det visar en ny studie som sömnsajten Sleep Junkie låtit genomföra. De undersökte 1000 personers sömnvanor, baserat på om de läste innan läggdags eller ej. Av de som läser fem eller flera nätter i veckan ligger den genomsnittliga tiden för läsningen på upp till 43 minuter per kväll.

Minskar stress

Alla de som svarade att de någon gång läser, vare sig det är tre gånger i månaden eller varje kväll, är överens om att läsningen främjar avkoppling, minskar stress, framkallar trötthet, centrerar sinnet och förbättrar sömnkvaliteten. Nästan tre fjärdedelar av läsarna tror att de skulle ha svårare att somna om de inte regelbundet läste i sängen, och nästan alla (96 procent) rekommenderar andra att läsa innan läggdags.

Studien visade också att de som läser under en vecka sov en extra timme och 37 minuter mer än de som inte läser. Vad det beror på är än så länge oklart, men tidigare forskning visar att vi har svårare att somna om vi ligger och skrollar i mobilen innan läggdags.

Läsning före läggdags verkar alltså ha en hel del positiva effekter på sömnen. Och med en god natts sömn kommer automatiskt flera andra fördelar. Undersökningen visar nämligen att läsarna i undersökningen i genomsnitt tjänar nästa 4000 kronor mer i månaden än icke-läsarna.

Äter mer hälsosamt

Mer pengar i plånboken är inte den enda fördelen, 12 procent av läsarna är dessutom mer benägna att äta hälsosamt och 14 procent är mer benägna att ägna sig åt ”hälsosam rekreation”, alltså mer tid åt återhämtning och aktiviteter som boostar deras hälsa.

Skillnaden mellan läsare och ickeläsare innan läggdags slutar inte där. När de tillfrågade frågades om de tror att de ”får ut det mesta av sig själva” svarade 80 procent av bokmalarna ja, jämfört med endast 59 procent av icke-läsarna.

Övertygad om att byta ut mobilen mot en bok? Det verkar sannerligen finnas en hel del fördelar med kvällsläsning, även om det såklart inte är kört för din karriär och hälsa även om du inte älskar att läsa. Men om du har problem med att sova kan det vara värt att plocka fram den där dammiga boken och testa!

Källa: Health.com, Sleepjunkie.org Foto: TT

Läs mer: 

10 anledningar till att läsa böcker varje dag

Pappersböcker bättre än e-böcker när du läser för barnen

Böcker och poddar för nystart, självutveckling och mål

Utvald läsning