QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

5 positiva saker som händer i kroppen av att titta på serier

03 sep, 2021 
Par som tittar på serier i soffan.
Det är inte alltid dåligt att slänga sig på soffan för att sträckkolla favoritserien, även om vi ofta får höra det.
Här är 5 positiva saker som händer i kropp och hjärna när vi tittar på serier.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnandeBrand logo
Ta hand om dig och öka ditt välbefinnande

Vem vill inte krypa upp i soffan framför en bra film eller tv-serie nu när höstmörkret börjar göra sitt intåg? Det hör ju årstiden till! Här har vi dessutom tipsat om 20 feelgood-serier och 20 spännande nagelbitare du inte får missa!

Ofta får vi höra att det inte är en särskilt bra fritidssyssla eftersom den spär på vårt stillasittande och kan göra oss isolerade. Men håller man det på en balanserad nivå finns det ju faktiskt bra saker med serietittandet också.

Här är några anledningar till att vi mår bra av att se på serier.

1. Hjärnan får en utmaning

Att titta på drama- och kriminalserier är bra träning för hjärnan. Särskilt kriminalarna eftersom de utmanar hjärnan till att hänga med i avancerade berättelser och handlingar som sträcker sig över flera avsnitt.

Annons

Ju mer man anstränger hjärnan desto skarpare blir den! Ett sätt att göra det på är att följa många trådar och karaktärer i en serie.

Det är också så att samma områden i hjärnan som skulle ha aktiverats om du faktiskt upplevde sakerna som du ser på skärmen ofta aktiveras även av serien. Hjärnan kan inte alltid skilja på om du faktiskt upplever någonting på plats eller bara betraktar det.

2. Det utsöndras lyckohormoner

När hjärnan stimuleras av till exempel bra tv-serier utsöndras lyckohormonen serotonin, dopamin och andra kemikalier i hjärnan som håller den vass. Men dessa bidrar också till en känsla av välbehag och lycka hos oss.

Man måste dock vara försiktig så att man inte utvecklar ett regelrätt beroende av serierna. Vi kan nämligen bli beroende av dopamin på samma sätt som droger. Men vid balans bidrar det ju med en välförtjänt stund av välbefinnande.

3. Bidrar till social samhörighet

Du har bestämt dig för att titta på serien alla pratar om, eller har redan sett den när folk börjar prata om den. Bra!

Annons

Serier ger ju faktiskt någonting att prata om med andra människor. Att ha möjligheten att diskutera olika serier med kollegor, vänner eller familj bidrar både till sociala samtal men också en känsla av samhörighet, vilket stärker vårt välbefinnande.

4. Hjälper oss att stressa ner

Det kan vara otroligt välgörande för oss att fly verkligheten en stund i en annars så hektisk vardag. Genom att slå på en serie får hjärnan vila från andra stressande tankar eftersom vi slukas upp av någonting annat.

Givetvis behöver man kanske ta hand om det som stressar eller eventuella problem på annat sätt också. Men för stunden kan serietittande verka avstressande.

5. Det kan göra dig till en bättre människa

Ofta när vi tittar på serier identifierar vi oss med eller ser upp till några karaktärer och får mängder av inspiration som kan ha en positiv påverkan i det riktiga livet.

Kanske tillämpar du egenskaper som den där starka kvinnan du ser upp till har? Eller har fått ett nytt verktyg att testa nästa gång någonting känns jobbigt?

Serier kan faktiskt vara en källa till lärdom trots att det inte alltid går att likställa helt med vardagen.

Källa: Hälsoliv, Nbcnews

Foto: TT

Häng med i vår kampanj för att öka välmåendet. Läs mer om den här!

Annons