Sommarens viktigaste husmorstips – få bort svettlukt och fläckar

Splitbild: Kvinna smörjer in sig med solkräm + barn är kladdig av bär

Sol, vind och vatten – och svett. Sommaren är en ljuvlig tid för vila, långa dagar på stranden eller snabba löprundor i sommarkvällen. Därmed finns det också en risk för illaluktande träningskläder, stinkande skor och solkrämsfläckar som inte går bort.

5 smarta tips på hur du packar semesterväskan
0:55

Efter reklamen: 5 smarta tips på hur du packar semesterväskan

(0:55)

Slå på ljud

MåBra har pratat med ekotipsprofilen Chris Werner, som driver Instagramkontot @Chrissans.se, om smarta knep inför sommarens alla äventyr som väntar. Här är fyra husmorstips som underlättar när olyckan varit framme.

Det här är det ENDA sättet du bör tvätta dina underkläder på

Så tar du bort solkrämsfläckar på kläder

Du har säkert varit med om ett eller flera vita plagg som har blivit missfärgade och efter en hel sommar med solkräm på kroppen. Här finns ett knep att ta till som biter på de gula och envisa fläckarna som gärna sätter sig i halsringningen och ärmarna på den kritvita t-shirten.

– Jag brukar använda bikarbonat. Blanda bikarbonat med lite vatten och lägg på fläcken. Låt ligga i cirka 30-40 min och skölj av. Kör sedan som vanligt i tvättmaskin, tipsar Chris.

Missen som nästan alla gör med tvättmaskinen: ”Här samlas massa skit”

Få bort dålig lukt i illaluktande gympaskor

På sommaren är det många som passar på att gå i sandaler eller flipflops för att lufta fötterna. Men för de som bär gympaskor eller liknande kan det bli en svettig historia i sommarvärmen vilket i sin tur kan lämna en otrevlig lukt i skorna.

Här finns flera knep man kan testa. Chris Werner tipsar återigen om bikarbonaten för att få bort odören.

– Strö över i skon och låt stå i en timme eller mer, gärna lite längre, sedan dammsuger jag av skon, tipsar hon.

Även ättika är effektivt mot dålig lukt, något MåBra tidigare tipsat om: Blanda 1 matsked ättika med 2,5 deciliter vatten och stryk blandningen med en trasa i skon och låt verka över natten.

Ytterligare ett knep är att lägga skorna i en påse i frysen i ungefär ett dygn.

Smutsiga sneakers som nya med tandkräm – så gör du

Träningskläder som luktar surt – så får du bort lukten

Svetten tenderar att tränga in sig djupt i träningsklädernas fibrer vilket ger en sur lukt svår att få bort om man inte tvättat kläderna på ”rätt sätt”. Antingen kanske det är i för låg temperatur eller för sällan.

Det kan också vara så att det är tvättmaskinen som är boven i dramat, menar Chris Werner.

– Rengör tvättmaskinen. Ibland kan överdosering av tvättmedel orsaka illa lukt. Är det riktigt surt kan jag lägga ner plagget i ättika blandat med vatten och låta ligga 20-30 min, säger Chris Werner.

Träningskläderna bör hängas upp direkt efter träningspasset för att torka innan tvätt. Väl i maskinen ska de inte tvättas med sköljmedel eftersom det täpper till materialet som då inte kan andas på kroppen.

Det finns också särskilda tvättmedel till för tränings– och funktionskläder. Här finns flera olika varumärken att prova!

Gula lakan – så får du dem vita igen

Så får du bort bärfläckar på kläderna

Sommarens bästa fläckborttagning mot eventuella blåbärs-eller hallonfläckar, och många andra slags fläckar, är ett säkert (och busenkelt kort) enligt Chris Werner.

– Kokande varmt vatten är det bästa för till exempel bärfläckar. Häll det varma vattnet på fläcken. Du kommer så småningom se hur fläcken luckras upp och försvinner.

– Ett annat effektivt tips är att hänga upp plagget i solen så kan fläcken blekas bort under dagen.

Bananvatten för dina blommor – så enkelt gör du egen växtnäring

Utvald läsning