QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Sommarens viktigaste husmorstips – få bort svettlukt och fläckar

31 maj, 2023 
Splitbild: Kvinna smörjer in sig med solkräm + barn är kladdig av bär
Sommaren står för dörren med allt vad det innebär: Svettiga skor, sur-luktande träningskläder och gula solkrämsfläckar på vita plagg. Men som tur är finns det smarta och effektiva knep att ta till. Till vår hjälp har MåBra frågat ekotipsprofilen Chris Werner om hacks!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sol, vind och vatten – och svett. Sommaren är en ljuvlig tid för vila, långa dagar på stranden eller snabba löprundor i sommarkvällen. Därmed finns det också en risk för illaluktande träningskläder, stinkande skor och solkrämsfläckar som inte går bort.

5 smarta tips på hur du packar semesterväskanBrand logo
5 smarta tips på hur du packar semesterväskan

MåBra har pratat med ekotipsprofilen Chris Werner, som driver Instagramkontot @Chrissans.se, om smarta knep inför sommarens alla äventyr som väntar. Här är fyra husmorstips som underlättar när olyckan varit framme.

Så tar du bort solkrämsfläckar på kläder

Du har säkert varit med om ett eller flera vita plagg som har blivit missfärgade och efter en hel sommar med solkräm på kroppen. Här finns ett knep att ta till som biter på de gula och envisa fläckarna som gärna sätter sig i halsringningen och ärmarna på den kritvita t-shirten.

Annons

– Jag brukar använda bikarbonat. Blanda bikarbonat med lite vatten och lägg på fläcken. Låt ligga i cirka 30-40 min och skölj av. Kör sedan som vanligt i tvättmaskin, tipsar Chris.

Få bort dålig lukt i illaluktande gympaskor

På sommaren är det många som passar på att gå i sandaler eller flipflops för att lufta fötterna. Men för de som bär gympaskor eller liknande kan det bli en svettig historia i sommarvärmen vilket i sin tur kan lämna en otrevlig lukt i skorna.

Här finns flera knep man kan testa. Chris Werner tipsar återigen om bikarbonaten för att få bort odören.

– Strö över i skon och låt stå i en timme eller mer, gärna lite längre, sedan dammsuger jag av skon, tipsar hon.

Även ättika är effektivt mot dålig lukt, något MåBra tidigare tipsat om: Blanda 1 matsked ättika med 2,5 deciliter vatten och stryk blandningen med en trasa i skon och låt verka över natten.

Annons

Ytterligare ett knep är att lägga skorna i en påse i frysen i ungefär ett dygn.

Träningskläder som luktar surt – så får du bort lukten

Svetten tenderar att tränga in sig djupt i träningsklädernas fibrer vilket ger en sur lukt svår att få bort om man inte tvättat kläderna på ”rätt sätt”. Antingen kanske det är i för låg temperatur eller för sällan.

Det kan också vara så att det är tvättmaskinen som är boven i dramat, menar Chris Werner.

– Rengör tvättmaskinen. Ibland kan överdosering av tvättmedel orsaka illa lukt. Är det riktigt surt kan jag lägga ner plagget i ättika blandat med vatten och låta ligga 20-30 min, säger Chris Werner.

Träningskläderna bör hängas upp direkt efter träningspasset för att torka innan tvätt. Väl i maskinen ska de inte tvättas med sköljmedel eftersom det täpper till materialet som då inte kan andas på kroppen.

Det finns också särskilda tvättmedel till för tränings– och funktionskläder. Här finns flera olika varumärken att prova!

Så får du bort bärfläckar på kläderna

Sommarens bästa fläckborttagning mot eventuella blåbärs-eller hallonfläckar, och många andra slags fläckar, är ett säkert (och busenkelt kort) enligt Chris Werner.

– Kokande varmt vatten är det bästa för till exempel bärfläckar. Häll det varma vattnet på fläcken. Du kommer så småningom se hur fläcken luckras upp och försvinner.

– Ett annat effektivt tips är att hänga upp plagget i solen så kan fläcken blekas bort under dagen.

Annons