Husmorsknep för finare blommor: Testa bananvatten!

28 apr, 2023 
Blomma och bananvatten
De senaste åren har husmorsknepen trendat igen, vilket känns helt logiskt med både miljötänk och ekonomi i åtanke. Såväl kaffesump som äggskal har seglat upp som komplement till köpt växtnäring – och den senaste snackisen är bananvatten.
Annons

Bananer är rika på kalium, fosfor och magnesium – en kombination som stimulerar plantornas tillväxt. Men, för att slippa ifrån sig näringen behöver bananskalen brytas ner. Det gör du genom att göra bananvatten att vattna dina växter med.

Det finns ett bananbröd för alla smaker – oavsett om du vill utesluta socker, är glutenintolerant eller vegan.

Så här gör du ditt eget bananvatten

Bananvatten görs helt enkelt bara av bananskal som fått ligga i en hink eller bunke med vatten i ett par veckor. Blötläggningen frigör näringsämnena och skapar ett billigt, hemgjort gödningsmedel.

Steg 1

1. Spara bananskalen.

2. Lägg dem i en tillbringare och täck två tredjedelar av skalen med vatten.

3. Fortsätt fylla på med skal tills din behållare är full.

4. Glöm inte att täcka behållaren med lock för att förhindra dålig lukt och mögel.

5. För att effektivisera nedbrytningsprocessen kan du skära bananskalen i mindre bitar.

Steg 2

Ställ sedan undan bananvattnet på en sval och mörk plats. Låt det dra två till tre veckor. Vattnet är redo att använda när skalen svartnat och vattnet blivit mörkare. Ta bort skalen innan du vattnar.

Annons

Blandningen kan lukta lite under tiden som det drar men när det hälls på växterna är det doftfritt.

Snabbare process: Koka bananvattnet

Har du inte tålamod att vänta kan du påskynda processen genom att låta blandningen dra några dagar, sedan hälla allt i en kastrull och koka upp. Koka i 30-40 minuter och låt svalna innan du vattnar. Kokningen gör dessutom att skalen släpper ifrån sig fler näringsämnen och gör bananvattnet mer effektivt. Den kokta blandningen är därför mer koncentrerad och ska spädas ut. Tänk en del bananvatten till fem delar vatten.

Så blir du av med bananflugor med hjälp av citron
Så blir du av med bananflugor med hjälp av citron

Vilka växter kan vattnas med bananvatten?

Bananvatten kan användas till alla växter i hemmet eller trädgården, men sägs vara extra fördelaktigt för blommande eller fruktbärande växter.

Annons

Värt att notera är dock att enbart bananvatten inte innehåller all näring din växt behöver, så komplettera med annan gödning emellanåt.

Framför allt om du tänker vattna ätbara grödor, kan det vara värt att tänka på att använda ekologiska bananer.

De här fungerar verkligen!

Funkar det verkligen?

Som med många husmorstips, finns det människor som svär vid effekten, men det finns ännu inte riktigt tillräcklig forskning på ämnet. Med det sagt innehåller bananer mycket kalium, vilket är en av de näringsämne som stimulerar tillväxt, stärker stammen och hjälper växter att bättre stå emot torka. Och klart är att det både är miljövänligt och inte skadligt för växterna. Så det är klart värt att testa och utvärdera hemma!

Foto: TT

Annons