Gula lakan – kryddan som får bort de allra envisaste av fläckar

Gula lakan och en kvinna som ligger i en säng med vita lakan

Vem gillar inte känslan av en renbäddad säng med mjuka lakan? Tyvärr händer det att vita lakan gulnar - det kan finnas flera anledningar till det. En anledning kan vara svett och smuts och att du tvättar i för låg temperatur. Kanske har du barn hemma och det skett några kissolyckor? Oavsett anledning, så finns det iallafall knep att ta till för att få lakanen vita igen!

Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta
1:24

Efter reklamen: Därför är det viktigt att tvätta dina lakan ofta

(1:24)

Slå på ljud

Gula lakan – så får du dem vita igen

Om fläckarna på lakanet inte försvunnit när du tvättat det på den högsta temperaturen som angetts på tvättrådet, kan du prova är att hänga ut lakanen i solen en stund. Då bleks lakanet och fläckar försvinner. Men hur gör man om lakanet har ett fint mönster som man inte vill ska blekas?

I Nyhetsmorgon delar städexperten Marléne Eriksson med sig av ett annat mer otippat och skonsammare tips, nämligen att lägga lakanen i en blandning med mjölk som surnat, salt, vatten och pepparrot.

– Det är sant, det här fungerar, jag gör det här själv säger Marléne Eriksson.

Husmorstips mot gulnande lakan: Recept på blandning

Lägg lakanen i ett bad med denna blandning:

  • 1 tesked salt
  • 1 liter vatten
  • 1 halv deciliter surmjölk (mjölk som stått framme en stund)
  • Några slantar pepparrot

Låt lakanet ligga i blandningen i ett dygn och tvätta sedan som vanligt. Då ska lakanet bli vitt igen. Om lakanet är stort kan du behöva dubbla blandningen.

Gul madrass? Testa husmorsknepet mot urin- och svettfläckar

Hur ofta ska man tvätta sina sänglakan?

Vi spenderar mycket tid i sängen, därför är det inte konstigt om lakan lätt blir smutsiga. Det är bra att tvätta sina lakan en gång i veckan eller var fjortonde dag. Duntäcken och filtar ska man helst tvätta en gång varannan månad men minst två till fyra gånger per år. Madrasskydd räcker det om man tvättar fyra gånger om året. När du byter lakan är det bra att dammsuga madrassen för att få bort damm.

Foto: TT

Enkla knepet som torkar din tvätt på nolltid
0:53

Efter reklamen: Enkla knepet som torkar din tvätt på nolltid

(0:53)

Slå på ljud

Utvald läsning