Annons

Annons

Färdigstressat: 4 enkla knep mot utbrändhet

Här är några enkla knep som alla kan göra! De är hämtade ur MåBra:s nya onlinekurs "Stressa mindre – lev mer".


När vi är stressade länge utan pauser får hjärnan svårt att koppla på sitt lugn och ro-system. Och det är då vi riskerar att bli utmattade och deprimerade. En kort paus hjälper oss få ner stresspåslag omedelbart.

Annons

Här är några enkla knep som alla kan göra! De är hämtade ur MåBra:s nya onlinekurs ”Stressa mindre – lev mer”.

1. Andas
När vi är stressade börjar vi ofta ta ytliga, korta andetag – som gör oss ännu mer stressade. Gör så här för att ge signaler till hjärnan att allt är lugnt:
Andas in långsamt, genom näsan. Låt andetaget gå ner i magen, som fylls med luft och utvidgas. Föreställ dig att luften går ända ner till tårna. Andas sedan ut, genom näsan. Om du tycker att det är svårt kan det hjälpa att tänka på siffror: Andas in och tänk ”1”. Andas ut och tänk ”slappna av”. Andas in och tänk ”2”. Andas ut och tänk ”slappna av”. Upprepa till siffran 5 och sedan tillbaka till 1 igen.

Gilla MåBra på Facebook

2. Sakta ner på tempot
Ofta beter vi oss som om vi har konstant bråttom – vilket gör att vi bara gasar på än mer. Bestäm dig för att dra ner på tempot. Då känner du dig också lugnare.
Gå i en långsammare takt. Höj blicken och titta dig omkring. Vad ser du? Känner du några dofter? Och tänk så här: Du kanske tjänar några minuter per dag på att småspringa överallt. Vad ska du göra med den tiden? Är det inte bättre att ta de minuterna till att njuta lite mer av livet under tiden du förflyttar dig?

3. Gör en sak i taget
Försöker du göra flera saker samtidigt för att ”spara” tid, som att svara på mejl och prata i telefon, äta lunch när vi är på språng och torka ut handfatet medan du borstar tänderna? Det gör hjärnan alltmer överhettad. Bestäm dig för att göra en sak i taget i stället. Det är hjärnan byggd för, och klarar av bäst.

4. Få musklerna att slappna av
Rörelser och stretch ökar blodcirkulationen och hjälper musklerna att slappna av. Gör den här övningen minst en gång i timmen, om du sitter mycket: Ställ dig upp och sträck på dig ordentligt, rotera axlarna bakåt i 30 sekunder.

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor läs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…