Annons

Annons

5:2-experterna: Så klarar du dina fastedagar

Marie Tegnér och Ola Lauritzson coachar 5:2-klubbens medlemmar!

Marie Tegnér och Ola Lauritzson coachar 5:2-klubbens medlemmar!

5:2-klubbens expert Ola Lauritzon delar med sig av sina bästa tips för de dagar du fastar.

1. Drick ordentligt

Drycken ger en tillfällig och välkommen mättnadskänsla när hungern slår klorna i dig. Se därför till att dricka rikligt med vatten under hela dagen. Kaffe och te fungerar också utmärkt, men var försiktig med mängden koffein, särskilt sent på dagen. Då är örtteer, rooiboste eller koffeinfritt kaffe bättre.

Annons

Buljong, eller kalorisnål soppa, är utmärkta alternativ. Testa att äta buljongen med sked.

Gilla MåBra på Facebook

Undvik däremot alla drycker som innehåller mycket kalorier, som fruktjuicer, läsk, mjölk, färdigköpta smoothies, öl och vin.

2. Planera din dag

Det sägs att bakom all framgång ligger gedigen planering. Även om vi inte ska överdriva behovet av att planera dina fastedagar – efter några gånger så går det på ren automatik – så kan det ändå underlätta för dig de första veckorna.

Börja med att välja dagar som du vet kommer att passa bra – det känns dumt att fasta under dagar där du lockas av en trerätters middag, drinkar eller födelsedagstårta.

3. Vänta i 15 minuter

När vi inte äter blir vi hungriga, det är helt naturligt – och motsatsen vore förödande. Hungerkänslor kommer i vågor, och försvinner lika snabbt. Det är inte så att hungern successivt växer under dagen för att till slut bli ohanterlig. Tvärtom, hungerattacken kommer ganska plötsligt och försvinner en kort stund senare. Bara att du är medveten om det gör allt mycket enklare. Ta för vana att vänta ut hungern. Ge den en kvart så känns allt helt okej igen.

4. Fokusera på morgondagen

En av fördelarna med korttidsfasta är just att den är kort! Målet är blixtsnabb omställning i kroppen för att skapa en mer hälsosam hormonbalans.

Du får alltså äta snart igen. Och då kan du äta nästan precis vad du vill! All praktisk erfarenhet visar att du kommer att äta både relativt nyttigt och måttligt även i morgon, men bara tanken på att du kan strunta i (nästan) alla begränsningar gör det lättare att ta sig igenom fastedagen.

5. Ta en promenad

Fysisk aktivitet har en mängd positiva egenskaper. Intressant nog hjälper det dig också att komma igenom dina fastedagar på ett enkelt sätt. Gå ut, ta en lång promenad, lyssna på musik och aktivera kroppen. Har du bra kondition kan du cykla eller rentav jogga en stund. Annars är en rask promenad utmärkt. Allt hjälper dig att ta bort hjärnans fokus på mat, eller snarare bristen på den. Samtidigt ökar du kroppens fettförbränning ytterligare och förkortar tiden till ketos, det vill säga då kroppen börjar bryta ner vår lagrade fettreserv och omvandlar den till energi som våra muskler och hjärna kan tillgodogöra sig.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…