Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Svårt att hålla nyårslöften? Här är experternas 7 bästa löften

28 dec, 2021 
Exempel på nyårslöften för välmåendet, kvinna som kramar om sig själv och en annan som läser en bok.
Tillhör du skaran som alltid avlägger ett nyårslöfte som du senare inte lyckas hålla?
Här är experternas 7 bästa löften som du garanterat kommer att både vilja och kunna efterleva under hela året.
Annons
Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla stegBrand logo
Så håller du ditt nyårslöfte – 9 enkla steg

Många av oss brukar passa på att lova oss själva, eller andra, någonting när vi skålar in det nya året. Nytt år betyder ju nystart för många! Vi lämnar det gångna året bakom oss och börjar om på nytt.

Felet många gör när de lovar vad som ska ske under nästa år är dock att löftena inte riktigt är användbara eller roliga. Ofta är de också alldeles för stora för att man ska orka uppfylla dem. Det gör att man tappar lusten för målet redan innan man börjat.

Se också Kändisarnas nyårslöften och nyårshälsningar inför 2022.

Experternas 7 bästa nyårslöften som du vill hålla

Varför inte testa att i stället lova någonting som är direkt användbart och bidrar till välmående så att du vid sidan av kan uppnå allt det där andra som du inte lovade men hemskt gärna vill genomföra?

Annons

Tidningen Huffpost har talat med psykoterapeuter, psykologer och socialarbetare som gett sina bästa tips på nyårslöften. De rekommenderar framför allt nyårslöften som handlar om att bidra till en bättre mental hälsa snarare än viktnedgång och pengar. Detta eftersom det kommer att löna sig hela året.

1. Att säga nej oftare

Många av oss tar på oss alldeles för mycket i vardagen och vill gärna vara andra till lags hela tiden. Men du själv då?

Vi är inte skyldiga att alltid tacka ja till saker och ting. För att få tid över till saker som vi ser mening med och som gynnar oss själva behöver vi ibland våga säga nej till sådant som vi egentligen inte vill eller har tid att göra.

Passa på att kliva in i det nya året med ett större fokus på ditt eget välmående, det kommer att löna sig i längden!

2. Prioritera sömnen

Vem sover tillräckligt nuförtiden? Det kanske är dags nu! Att prioritera sömnen gör underverk för både kropp och knopp. Det hjälper oss att känna oss energifyllda och pigga samt att känna mindre irritation, ångest och nedstämdhet i vardagen. Det tillåter också kroppen att återhämta sig på en fysisk nivå.

Annons

Så att lova sig själv att sömnen ska få ett större fokus kommer att få många fördelar både på kort och lång sikt.

3. Börja skriva dagbok på morgonen

Vi är nog flera som vaknar upp och nästan direkt ger oss på dagens att-göra-lista. Men att direkt börja bocka av den där listan kan göra att vi blir mindre närvarande, får lägre energi och lägger våra känslor åt sidan under dagen.

Genom att stämma av med dig själv hur du känner på morgonen kan du sedan gå in i dagen utifrån just det. Du kanske inte kan vara så produktiv som du önskar just i dag och med en förståelse för det redan innan minskar risken för negativa tankar om dig själv.

Så även om dagbok kanske inte är din grej så kan ett löfte om att se till dina egna känslor oftare vara en bra investering i hälsan.

Kvinna som skriver dagbok.

4. Förändra hur du pratar om saker med dig själv

Språket och ordvalet har en större påverkan på oss än vad man kanske först tror. Vad vi säger till oss själva skapar känslor och beteenden. Genom att förändra sin inre dialog kan man på köpet utveckla sundare vanor.

Annons

Det kan till exempel handla om att man i stället för att tänka ”jag borde ringa min mamma oftare” så försöker man att tänka ”jag skulle vilja ringa min mamma två gånger i veckan för att prata ikapp”.

Då har man redan i huvudet omformulerat ett krav till ett genomförbart och roligt val, vilket tar bort känslan av otillräcklighet.

5. Möjliggör mer egentid

Det ska inte vara en lyx att hinna ta ett bad, lägga en ansiktsmask eller att läsa en bok. Det är faktiskt en nödvändighet med egentid.

Lova dig själv att planera in minst en timme i veckan för att göra någonting som just du mår bra av, oberoende av någon annan.

Kvinna som kramar om sig själv.

6. Sätt dagliga positiva mål

Varje dag bör innehålla minst ett positivt mål som du vill uppnå för din skull och som inte handlar om vad som måste göras på jobbet, i skolan eller hemmet. Koppla ihop målsättandet med någonting du gör dagligen, som att borsta tänderna, så blir det lättare att komma ihåg.

Annons

Det kan till exempel handla om att man vill spendera minst en timme på det där roliga som man annars bara skjuter på eller att man vill le mot alla man möter för att man blir gladare av det.

Genom att lova dig själv det här kommer dina dagar att kännas ännu mer meningsfulla och givande.

7. Lära sig någonting nytt

Att lära sig någonting nytt trimmar hjärnan för framtiden. Men inte bara det, det är ju väldigt roligt också vilket får oss på bra humör. Det kan också bidra till att öka självförtroendet och vår syn på livet beroende på vad det är.

Fundera över vad du alltid velat lära dig men som du inte riktigt hunnit med eller varit för rädd för att prova. Gå sedan in i det med tanken att det ska vara stimulerande, utmanande och roligt – och helt utan krav på perfektion.

Källa: Huffpost

Foto: TT

Annons