Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Avskräckande bilder på läsk ska minska konsumtionen

07 feb, 2022
varningsbilder och ett glas Coca-Cola
Att läsk inte är bra för hälsan är ingen nyhet. Ändå verkar konsumtionen inte minska. Nu prövar därför amerikanska forskare varningsbilder på läskflaskor, i likhet med de som förekommer på cigarettpaket.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

Läsk och skräpmat i kombination med alltmer stillasittande pekas av WHO ut som de främsta orsakerna till att över två miljarder människor är överviktiga eller lider av fetma, varav nästan 40 miljoner småbarn. I spår av pandemin har problemen accelererat. Och konsekvenserna är allvarliga: Överdriven konsumtion av socker ökar till exempel risk för typ två diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag. En liten burk Coca-Cola, 33 cl, innehåller 35 gram socker, alltså nästan hälften av det rekommenderade dagsintaget.

Annons

Otäcka varningsbilder på läsk: Svensk forskare inte övertygad

Ett 50-tal länder har redan infört extra skatt på läsk och forskning visar att ett högre pris är ett sätt att minska konsumtionen. Och nu vill amerikanska forskare testa ett nytt grepp. Forskare vid University of North Carolina i USA byggde upp en ”riktig” butik och lät sedan 325 representativa föräldrar handla. Frågeställningen var hur mycket de skulle reagera på läskflaskor med otäcka varningsbilder föreställande allvarliga fotsår och skadade hjärtan. De föräldrar som slumpades att se sådana flaskor på hyllan köpte 17 procent mindre läsk till sina barn.

Överviktsforskaren Erik Hemingsson är dock inte positivt inställd till varningsbilder till den enskilde konsumenten. Han menar att vi redan har nog med skuldbeläggande.

— Just den här typen av skrämmande bilder är jag inte så förtjust i. Hellre använda morot än piska, säger han i en intervju på SVTPlay.

Annons

Däremot tror och hoppas han att bilderna skulle kunna fungera som ett diskussionsunderlag i syfte att uppmuntra matindustrin till att minska sockerinnehållet i till exempel läsk.

Källa: SVT Nyheter, Livsmedelsverket

Foto: TT/SVT

Annons