BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Vardagsträningen som hjälper dig att hålla vikten – 8 enkla knep

05 nov, 2017 
Personliga tränare i alla ära, men ofta är det de enkla vardagsknepen som gör störst skillnad.
Annons

Uppdaterad oktober 2020.

Att gå eller cykla till jobbet, ta trapporna istället för hissen eller ta för vana att resa dig ur stolen eller fåtöljen med jämna mellanrum är klassiska tips för att öka vardagsförbränningen. Och det är bevisat att det ger resultat.

– Att vara aktiv under dagen, även om det handlar om små rörelser som inte känns ansträngande, är ofta viktigare än att flåsa på gymmet ett par gånger per vecka, säger kostexpert Ola Lauritzson.

Michael Mosley, mannen som satte 5:2-metoden på kartan, är aktuell med en ny programserie som ger svar på vanliga frågor kring hälsa och välmående. Mosley och hans kollegor har bland annat undersökt vad det innebär att stå istället för att sitta vid skrivbordet. Resultaten är anmärkningsvärda.

5 kilo mindre

Experimentet visade att gruppen som stod upp och arbetade ökade förbränningen med 0,7 kcal per minut jämfört med de som satt ner. Det innebär en ökad förbränning på ungefär 170 kcal per dag om du skulle stå upp under hälften av arbetsdagen. Under ett år blir det stor effekt – cirka 50 000 kcal i ökad förbränning. Det motsvarar ungefär förbränningen om du skulle springa 10 maratonlopp under året. Eller 5 kilo rent fett.

Annons

– Den ökade förbränningen beror på att du aktiverar de stora muskelgrupperna kring mage, rygg och ben. Blodsockernivån blir betydligt bättre vilket i sin tur påverkar mängden insulin som cirkulerar i kroppen. Dessutom ökar du rörligheten och förebygger ryggskador, säger Ola Lauritzson.

Enkla träningen som får dig att gå ner i vikt utan ansträngning:

  1. Investera i ett höj- och sänkbart skrivbord: stå upp under 3-4 timmar varje dag när du arbetar.
  2. Cykla eller gå till jobbet, alternativt hoppa av några hållplatser tidigare och gå sista biten.
  3. Undvik långa stunder i TV-fåtöljen och sitt istället på en sk pilatesboll där du måste aktivera magmusklerna för att hålla balansen.
  4. Ta för vana att resa dig från stolen var 15:e minut. Gå ett varv i rummet, sträck på dig eller gör något annat som förbättrar blodcirkulationen.
  5. Om du har små barn eller husdjur: se alla möjligheter att leka med dem som en bra vardagsträning.
  6. Välj trapporna istället för hissen.
  7. Se städning, strykning och trädgårdsarbete som bra vardagsmotion – då känns det genast mer motiverat att ta tag i hushållssysslorna.
  8. Använd en pulsklocka eller stegräknare för att hålla koll på din puls och förbränning under dagen. Numera finns det snygga armband och klockor som registrerar dina rörelser under dagen.

– För mig är vardagsmotionen helt avgörande för att jag ska hålla mig slank och frisk. Jag cyklar nästan varje dag till mitt kontor och har dessutom hund vilket gör att jag rör mig mer än de flesta, även om jag sällan går till gymmet. Jag har räknat ut att cyklingen och promenaderna bränner ungefär 300 kcal per dygn – utan att det känns som någon ansträngning, säger Ola Lauritzson.

Foto: IBL

LÄS MER:

7 smarta knep som vrider upp din fettförbränning

Så lite behöver du promenera för att motverka en stillasittande livsstil

Annons