Studie: Nej, det blir inte svårare att gå ner i vikt med åren

äldre,kraftig kvinna yogar hemma
7 Enkla träningsformer på hemmaplan
Slå på ljud

Till skillnad mot vad många tror verkar det inte alls bli svårare att gå ner i vikt ju äldre man blir. Det visar en ny studie gjord på överviktiga som delades in i två grupper: en där deltagarna var under 60 år och en där de var över 60 år. Det är alltså aldrig försent för en viktnedgång som minskar risken för åldersrelaterade sjukdomar.

Därför är det ännu viktigare att hålla vikten med åren

– Viktnedgång är viktigt i alla åldrar, men när vi blir äldre utvecklar man lättare sjukdomar som orsakas av övervikten. Därför är det ännu viktigare att undvika övervikt när man blir äldre, säger studiens ledare Thomas Barber vid Human Metabolism Research Unit på Warwick Medical School i Storbritannien, till Medical News Today.

Genom att hålla vikten kan man minska risken för ett 50-tal sjukdomar, bland annat typ 2-diabetes, depression, artros och vissa cancerformer.

Äldre tappade mer vikt än yngre

I studien deltog 242 personer som alla hade fetma med ett BMI på minst 40. De delades in i två åldersgrupper, en under 60 år och en där deltagarna var mellan 60 och 78 år. Alla fick hjälp att genomföra förändringar när det gäller kost och motion, de fick också andra och livsstilsråd. De fick också stöd av en psykolog.

Efter drygt två år mättes och vägdes de båda åldersgrupperna igen. Man såg då att både de äldre och yngre hade gått ner i vikt. Men de äldre gick ner något mer: De tappade i genomsnitt 7,3 procent mot 6,9 procent i gruppen med deltagare under 60 år.

Ålder bör därför inte vara en ursäkt för att inte försöka gå ner i vikt, menar forskarna bakom studien.

Studien är publicerad i den medicinska tidskriften Clinical Endocrinology.

Foto: TT

Läs mer:

Doktor Michael Mosley: Så går du ner i vikt – utan diet

Före och efter-bilderna på deltagarna från Biggest Loser 2020

Ny rapport: 1 av 3 får cancer på grund av sin livsstil

Utvald läsning