LCHF: 9 enkla och goda mellanmål (de här är lätta att ta med)

LCHF mellanmål och snacks
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror
Slå på ljud

Även om LCHF egentligen inte brukar omfatta mellanmål (tanken är kanske egentligen att man inte ska behöva äta mellanmål, då de större måltiderna ska vara tillräckligt mättande i sig) så är vi alla olika.

För vissa passar det bättre att äta flera, mindre måltider utspridda över dagen. Och de allra flesta av oss är ibland sugna på något extra mål. Därför har vi samlat några bra mellanmål för dig som vill hålla dig till LCHF, low carb hign fat, och ändå ta ett snack emellanåt med få kolhydrater.

Här är 9 enkla LCHF-mellanmål att välja bland

Välj ditt favoritmellanmål från listan nedan. En del av dem är goda som efterrätt eller som snacks också.

1. Ägg med majonnäs

LCHF-mellanmål: Ägghalvor

Ägg i alla former är ett utmärkt mellanmål när man äter LCHF. Välj mellan omelett, stekt eller pocherat ägg. Eller gör det superenkelt: Koka ett ägg, dela det till två ägghalvor och lägg på lite majonnäs på varje halva. Toppa med ett par räkor om du vill.

2. En näve nötter (lätt att ta med)

LCHF-mellanmål: Nötter

Välj mellan olika nötter – valnötter, mandlar, makadamianötter, hasselnötter … Men tänk på att nötter både är väldigt energirikt och mättande så du behöver inte äta så många.

3. Grönsaksstavar med dippsås

LCHF-mellanmål: stavar

Välj helst grönsaker som växer ovan jord, det vill säga till exempel hellre blomkål än morötter. Och välj gärna en fet dippsås. Det kan till exempel vara guacamole eller en sås med fetare, turkisk yoghurt som bas.

4. Bär med vispgrädde

LCHF-mellanmål: grädde och bär

Bär kan vara ett bra mellanmål om du är sugen på något sötare. Välj gärna bär med mindre kolhydrater, som hallon och björnbär, framför till exempel blåbär som innehåller mer kolhydrater. Välj äkta, osötad, grädde med 40 procent fett.

5. Matmuffins (lätt att ta med)

LCHF-mellanmål: Matiga muffins

Matiga muffins är lätt att förbereda och att ta med sig en dag då man vet att man kommer behöva ett extra mål. De här går bra att förvara i frysen och kan ätas både kalla och varma.

  • 1 liten bit purjolök
  • 150 g skinka
  • 12 ägg
  • 2 msk pesto
  • 175 g riven ost
  • kryddor – salt, peppar, basilika …

Gör så här: Grädda i ugnen på 175 grader. Finhacka purjolök och skinka och lägg dem i sex muffinsformar. Vispa upp äggen och blanda med övriga ingredienser och kryddor och fördela i formarna. Grädda cirka 15–20 minuter.

6. Fröknäcke med ost

LCHF-mellanmål: fröknäcke

Gör ditt eget fröknäcke på olika typer av fröer, samt mandelmjöl, och lägg på en skiva ost och kanske lite paprika eller någon annan grönsak du gillar på.

7. Ostrullar med gurkstavar

LCHF-mellanmål: rullar ost gurka

Superenkelt och jättegott mellanmål som du helt enkelt gör genom att hyvla några skivor ost och rulla dem kring några gurkstavar. Eller så gör du tvärtom och hyvlar gurka som du gör rullar av och fyller med ost eller oströra.

8. Keso med nötter och kokos

LCHF-mellanmål: keso med nötter

Hacka upp några nötter (eller ha dem hela om du föredrar det). Lägg några skedar keso i en liten skål. Strö över nötterna och toppa med stora kokosflingor. Du kan också ha på lite hallon eller jordgubbar om du vill.

9. Kvarg med hallon och björnbär

LCHF-mellanmål: kvarg

Välj naturell kvarg med hög fetthalt och lägg upp några skedar i en skål. (Föredrar du grekisk eller turkisk yoghurt så går det också bra.) Toppa med björnbär och/eller hallon.

Foto: TT

...

LÄS MER:

LCHF? 13 livsmedel du kan byta ut pasta, ris och potatis mot

Nya, enklare KETO-dieten 2.0 kan göra det lättare att gå ner i vikt

Innanför skalet – vi dödar 7 myter om ägg

Utvald läsning