Så sätter du stopp för sötsuget - 3 tips!

Är du sugen på något sött och gott? Det är helt naturligt, inget som tyder på dålig karaktär eller brist på självdisciplin. Eftersom hjärnan får energi av glukos, det vill säga socker, gillar den att vi petar i oss kolhydrater – gärna så snabba som möjligt! Sockerkicken som du får när du sätter tänderna i ett frasigt wienerbröd är hjärnans sätt att belöna dig för din insats att förse den med bränsle. Belöningens söta eftersmak är en garanti för att du ska vara lika tjänstvillig nästa gång.

– Vi är alltså konstruerade för att gå i gång på och njuta av sött. Utan socker fungerar inte hjärnan och vi skulle inte kunna överleva. Men i dagens samhälle får vi ju för mycket av det goda – vilket hjärnan och belöningssystemet inte är konstruerade för. De fungerar fortfarande som på senåldern när det var ovanligt med sötsaker i naturen Därför måste förnuftet och smart tänkande ta kommandot och styra bort från hjärnans och belöningssystemets överlevnadsstrategier.

Det säger författaren, läkaren och mindful eating-instruktören Åsa Palmkron Ragnar.

Med hennes metod går det att ”möblera om” hjärnans programmering och rå på både inrotade vanor och nedärvda instinkter.

– Så fort blodsockret sjunker uppstår en paniksituation i kroppen och från hjärnan kommer starka befallningar om att snabbt höja sockernivån. Fram med godiset, en frukt, vad som helst – fort!

– Första steget för att få bättre hjärnkoll är därför att förebygga hjärnans paniksignaler, det vill säga sötsug. Man måste undvika lappkast i blodsockernivåerna. Med långsamma kolhydrater och regelbundna måltider skapas balans i kroppen och psyket, säger Åsa Palmkron Ragnar.

Men även om du just har ätit så att magen är full och blodsockret i balans, kan sötsuget bli oemotståndligt ibland. Vissa situationer, känslor, minnen och dofter kan få den mest beslutsamma sockervägraren att vackla.

– Det är här som man har stor användning av olika psykologiska verktyg och mindfulness, menar Åsa.

– Ofta är det negativa känslor som stress, deppighet och ilska som väcker sockerbegäret. Belöningseffekten fungerar som en känslodämpare då. Försök att kartlägga sötsugen och bekanta dig med känslan som ligger bakom. Nästa gång som den känslan dyker upp så försök att inte väja för den genom att stoppa något i munnen. Smaka på känslan i stället, även om den är besk. Det obehagliga klingar av förvånansvärt snabbt om man bara accepterar att det finns där.

– Även positiva sammanhang som fester, bio- och kafébesök kan vara förödande för den som vill tämja sockersuget. Vårt sociala beteende är hårt knutet till mat och sötsaker. Här är det bättre planering och strategitänk som gäller. Bestäm i förväg vad du ska äta – och inte äta. Gå inte på bio eller ett fik på tom mage, då är det svårare att stå emot sötsuget. Eller så kan du planera att just i den här situationen så får du släppa loss och njuta av något sött. Ät då med måtta och med mindfulness: tugga långsamt, känn doften, smaken och konsistensen av det goda. Ju mer kontrollerad och närvarande du är i ditt ätande, desto större njutning – och mindre risk för att du drabbas av okontrollerat tokfrossande, säger Åsa Palmkron Ragnar.

 

Strategierna som stoppar sötsuget…

…NU

Enligt Åsa Palmkron Ragnar finns det två helt olika strategier som dämpar lust efter något sött på bara några minuter. Välj det sätt som passar dig bäst.

* Fokus inåt

Ducka inte för suget. Acceptera känslan men ge inte efter för den. Gå in i dig själv och utforska både suget och känslorna eller situationen som utlöst det. Surfa på sötsuget tills det klingar av.

* Fokus utåt

Genom att rikta uppmärksamheten åt ett annat håll kan du stänga av lusten att äta sött. Tänk på att även värsta toksuget försvinner på bara några minuter. Under tiden kan du borsta tänderna, ta upp en stickning, hänga tvätt eller ta en promenad. Distraktion är en effektiv kvickfix mot sötsug.

…SNART

Stress triggar sötsug på flera sätt. Dels för att en sockerkick får oss att må lite bättre, dels för att kortisolpåslaget i kroppen får blodsockret att svaja. Mindfulness är bästa sättet att stoppa stressen, enligt Åsa Palmkron Ragnar.

* Andningsankaret gör dig lugn och förebygger stress och sötsug. Under några minuter andas du lugnt och ”inåt” i kroppen. Tänk dig andningen som en förankring i stunden. Du är medvetet närvarande just här, just nu. Känn stolens underlag, dina händer i knät, fötterna mot golvet medan du andas långa, djupa andetag.

…PÅ SIKT

Bli medveten om kroppen och dina känslor. Kartlägg stunder som frestar dig att okynnesäta sötsaker. Vad har hänt innan? Vilka känslor uppstod? När vi blir medvetna om våra känslor och accepterar dem utan rädsla uppstår ett lugn i kroppen. Det lugnet är bästa medlet mot sötsug.
*Kroppsscanning

Ha för vana att någon gång per dag ”scanna” kroppen. Hur känns det i magen? I axlarna? Ryggen och fötterna? Är det spänt eller oroligt någonstans? Gömmer sig en känsla där? Fram med den! Fös inte bort eventuella obehagskänslor utan iaktta dem och låt dem gradvis klinga av och lämna dig i bättre balans och harmoni.

 

AV: Eva Boholm

BILD: Thinkstock

Utvald läsning