BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Så går du ner i vikt på precis rätt ställe

29 mar, 2017 
Visst kan du punktträna och förbränna fett just där du vill! Med den här metoden kan du skulptera fram din drömkropp med träning, mat och bättre hormonbalans.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du bantar, tränar och sliter. Ändå är rumpan för rund eller magen för putig. Inget att göra åt, det beror på generna, har du fått höra. Men forskning visar att en ny sorts punktträning gör att vi visst kan gå ner precis där vi vill.

Så ska du träna…

Hitta motivationen.

 

Gäddhänget: Tuff styrketräning med tunga vikter. Gärna övningar som engagerar stora muskelgrupper. Med så kallad funktionell träning kommer du åt många muskler samtidigt.

Valkar under brösten: Styrketräna för att få mer muskler som höjer förbränningen på sikt. Konditionsträna för att öka förbränningen direkt.

Kärlekshandtag + fett under behåbandet: Vardagsmotionera så ofta du kan för att jämna ut blodsockersvängningarna.

Putmage: Utöva yoga eller promenera för att slappna av. Träna med balansboll för mer muskler – och för att få annat att tänka på än stress och måsten!

Annons

Ridbyxlår: Satsa på cirkelträning där kondition och styrka blandas. Det dämpar de höga östrogennivåerna som ger fett här.

Tjocka knän och vader: Längdskidåkning och vardagsmotion håller i gång cirkulationen och gör dig trött i kroppen så att du sover bättre. Tuff cirkelträning stimulerar produktionen av tillväxthormon.

Så ska du äta och leva…

Hur många kcal om dagen ska man äta?

Gäddhänget

Beror på: Låga nivåer av manligt könshormon, testosteron, som även kvinnor behöver. Testosteron hjälper till att bygga upp – och behålla – muskler. Vid låga halter lagrar kroppen fett i stället för att bygga muskler.

Ät så här: Mycket grönsaker och protein i form av kött, fisk, fågel och ägg. Ta gärna tillskott av omega-3.

Lev så här: Ett glas rött vin emellanåt kan hjälpa till att jämna ut balansen mellan testosteron och östrogen.

Annons

 

Valkar under brösten

Beror på: Din förbränning i kroppen är låg och du har troligen liten muskelmassa. För lite muskler kan bero på att du har bantat mycket så att musklerna försvunnit under svältperioderna. Eller så använder du inte musklerna tillräckligt mycket – då försvinner de.

Ät så här: Se till att få i dig protein vid alla måltider. Det dämpar även sötsuget och hjälper dig tömma fettdepåerna.

Lev så här: Grönt te stimulerar förbränningen i kroppen. Drick ett par koppar om dagen.

 

Kärlekshandtag + fett under behåbandet

Beror på: Du äter för mycket kolhydrater som potatis, pasta, ris och gryner. Du kan ha en viss insulinresistens som gör att kroppen inte lagrar in sockret i blodet på rätt sätt. Det är framför allt efter en kolhydratrik måltid som blodsockret stiger och insulinet måste fungera för att du ska må bra.

Ät så här: Mycket protein i form av fisk, fågel, kött, ägg eller tofu som jämnar ut blodsockret. Dra drastiskt ner på pasta, potatis, vitt bröd, gryn, kakor, bakverk, läsk och andra sockerstinna livsmedel.

Annons

Lev så här: Håll i gång så mycket du kan för att öka förbränningen under din vakna tid. Sömnen är också viktig – lägg dig i tid på kvällen.

 

Putmage

Beror på: Fett runt magen tyder på mycket stress och höga halter cortisol (stresshormon) i kroppen. Har du fett både på magen och vid kärlekshandtagen kan det kopplas till att du äter mycket snabbmat och helfabrikat som är processad.

Ät så här: Laga mer mat själv från bra råvaror. Undvik sötsaker, bakverk och snabbmat som annars lätt slinker ner när du blir trött och stressad. Du sparar kalorier och blodsockersvängningar.

Lev så här: Se över dina sovvanor så att du får tillräckligt med sömn och organisera dina dagar för att minska stressen. Låt det gå minst två timmar efter ett hårt träningspass innan du lägger dig, så att du hinner varva ner.

 

Ridbyxlår

Beror på: Höga östrogennivåer, antingen medfött eller genom att du får i dig mycket östrongenliknande ämnen via maten till exempel i form av kemiska tillsatser från bl a pesticider.

Annons

Ät så här: Välj så obehandlad mat som möjligt och dra ner på konsumtionen av soja som innehåller östrogenliknande ämnen som kan styra fettinlagringen till låren. Frossa i grönsaker varje dag och se till att få i dig mycket fibrer. Frukt är bra.

Lev så här: Undvik mat och kosmetika med kemiska tillsatser. Välj så rena produkter som möjligt.

 

Tjocka knän och vader

Beror på: För lite eller oregelbunden sömn ger lägre nivåer av tillväxthormoner som hjälper kroppen att förbränna fett och bygga muskler. Sover du dåligt eller för lite kan produktionen störas och du får lägre halter av dessa hormoner. Tjocka knän kan även bero på att du får i dig för mycket kemiska ämnen genom maten.

Ät så här: Välj så rena och obehandlade livsmedel som möjligt, ”äkta vara” borgar för så få tillsatser som möjligt. Välj ekologiska produkter.

Lev så här: Lägg dig senast klockan 22 och se till att få så ostörd sömn som möjligt. Har du svårt att sova, pröva ett lätt stretch- eller yogapass någon timme innan du lägger dig.

Av Redaktionen och Katarina Woxnerud

 

Nå dina viktmål med Hälsoboosten – unik webbtjänst!

Låt kost- och träningsexperterna Louise Andersson och Sara Brodén hjälpa dig i mål – blir du inte nöjd får du pengarna tillbaka!

Läs mer här!

Nina: Så nådde jag mina mål med Hälsoboosten

Inspireras av Nina Kjellberg resa med Hälsoboosten!

Läs mer här

 

Annons