Så förstör du din nyttiga sallad – 5 största bovarna

Är din sallad onyttig?

Nog tänker man att en sallad är det säkra alternativet om man ska välja sunt. Särskilt om du är på restaurang. Men faktum är att uteställenas gourmetsallader i värsta fall kan innehålla fler kalorier än en dubbel cheeseburgare – MED pommes!

Kanske gör du samma misstag när du fixa en sallad hemma – och tänker att du ska ”hotta upp” den lite med egot gott.

Här är fem vanliga salladstoppings som gör att du lika gärna hade kunnat äta en pizza (nästan).

Läs också: Kom igång med matiga sallader – 15 recept!

 

Balsamvinäger

Äkta balsamico kommer från Italien och har åldrats i omkring 12 år. Det du får på restaurangen (och de billiga varianterna i butik) är antagligen vitvinsvinäger som sötats och färgats med karamellfärg och gjorts tjockare med majsstärkelse. En sockerfälla, med andra ord.

 

”Light”-dressing

efter att det kom larm om hur mycket fett det är i salladsdressing för några år sedan började många uteställen använda fettfria, light-produkter istället. nackdelen med många av dessa är att de ofta innehåller desto mer socker för att kompensera i smak.

 

Torkad frukt

Frukt ger oss vatten, fibrer och viktiga näringsämnen som hjälper till med matsmältningen. Men när man tar bort vattnet ut frukterna, till exempel som med russin, torkade aprikoser och fikon, blir det lätt att överäta och då får vi i oss rätt mycket socker.

 

Allt som är glaserat

Många gånger glaseras exempelvis kött och fisk med söta glaze-såser, som kan innehålla mer socker än något annat. Testa en kryddig rub istället för att ge smak åt köttet!

 

Kanderade nötter

Ibland dyker de upp i sallader och tro det eker ej; de är lika mycket godis där som när du har dem i efterrätten. Naturella nötter är däremot fulla av nyttiga ämnen som din kropp behöver – satsa på det eller torrostade nötter istället för kanderade.

 

10 sätt att slippa suget efter skräpmat och sötsaker

Svårt att stå emot suget? Med de här smarta knepen blir det lite lättare!

Svårt att stå emot suget? Med de här smarta knepen blir det lite lättare!

Läs också: 10 sätt att slippa suget efter skräpmat och sötsaker

 

Vill du läsa mer om vikt, kost och hälsa? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Utvald läsning