Övervinn sötsuget – 5 supertips som hjälper dig

Övervinn sötsuget – fem supertips som hjälper dig stå emot!

1. Bestäm när du får äta sötsaker

Ett bra tips för att inte helt tappa kontrollen över sockersuget, är att bestämma vissa tider när det är okej att äta sött. Sätt som regel att inte äta godis förrän efter middagen. Studier visar nämligen att om du börjar morgonen med något sött är risken stor att du fortsätter vara sugen hela dagen. Bestäm gärna vilka dagar det är okej att unna dig något extra och håll dig till de dagarna – till exempel en tårtbit till fikat på onsdagen eller lite smågodis på lördagskvällen.

2. Ät ordentliga måltider

Ett gammalt tips som bevisligen fungerar: Ät regelbundet under dagen så håller du blodsockret – och även sötsuget – i schack. Tänk på att måltiderna ska vara balanserade och innehålla sunt fett, proteiner och fiberrika kolhydrater. Kost- och träningsexperten Ina Garthe rekommenderar att middagstallriken ska bestå av en tredjedel grönsaker, en tredjedel kött och en tredjedel ris, pasta eller potatis.

3. Ät färsk frukt!

När sötsuget väl har huggit tag i en kan man nästan bli irriterad på folk som påstår att ”frukt är godis!” och att du ska ta ett äpple istället för en chokladbit. Men faktum är att frukt ofta fungerar jättebra när du känner att suget är på väg. Ett tips är att alltid ha färsk frukt framme, hemma eller på jobbet. Har du precis ätit en frukt är risken att drabbas av ett akut sötsug inte lika stor.

4. Byt ut sockret

Tänk igenom dina måltider och ta reda på hur mycket socker de innehåller. En vanlig fälla kan vara din müsli, som ofta innehåller en hel del socker och är långt ifrån så nyttig som du tror. Skär ner på sockerkonsumtionen genom att byta ut flingorna till ett hälsosammare alternativ, till exempel linfrön eller solrosfrön. Eller gör din egen müsli med nyttiga ingredienser som mandlar och bär.

5. Glöm inte äta efter träningen!

Efter ett tufft träningspass är kroppens energilager ofta helt tömt, och snabba kolhydrater kan faktiskt vara precis vad du behöver just då. Planera därför i förväg hur du ska äta efter träningen, så kan du motverka att du vräker i dig en chokladkaka på väg hem i brist på annat. Förbered så att du kan laga en ordentlig middag när du kommer hem. Packa också gärna ner en banan eller en återhämtande energidryck i träningsväskan för att få i dig kolhydrater direkt efter passet.

KÄLLA: kk.no

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

Läs också:

4 snabbtips som tar bort sötsuget!

Stor guide: Stoppa sötsuget – med rätt mat!

Lista: Vardagens värsta sockerfällor

Slipp sötsuget för alltid – stor guide!

 

Utvald läsning