BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ny studie visar: Kaffe ökar din fettförbränning

26 jun, 2019 
Gå ner i vikt med kaffe.
Kan det svarta guldet vara en genväg till att gå ner i vikt? Det verkar så enligt en ny studie! Kaffe stimulerar nämligen kroppens förbränning, och kan sänka både blodsockret och blodfetterna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns alltid en anledning att dricka en kopp kaffe (om man är en kaffedrickare). För att vakna till på morgonen, för att få upp värmen om det är kallt, för att det är fikadags eller kanske för att väcka tarmen till liv. Och så man kan dricka det för att det är gott!

Och den svarta drycken har en massa hälsofrämjande egenskaper, förutom att pigga upp och värma kalla händer.

Tidigare har vi bland annat nämnt att kaffe minskar risken för matsmältnings- och cirkulationssjukdomar, och att tre koppar om dagen kan förlänga livet. Samtidigt har studier visat att kaffe minskar risken för flera cancersorter, samt risken för diabetes och depression.

Kaffe bränner fett

Så jämfört med dessa effekter kanske de nya resultaten inte är lika revolutionerande för mänskligheten – men det skadar inte att veta!

Den nya studien, som publicerats i Nature Scientific Reports, visar att kaffe triggar kroppens bruna fett att bränna kalorier och omvandla de till värme. Vanligtvis sker detta som en reaktion på kyla, men tydligen kan även kaffe sätta igång omvandlingsprocessen.

Annons

Vi människor har brunt fett och vitt fett, där det vita fettet är det vi lägger på oss tack vare kaloriöverskott, medan brunt fett producerar värme genom att använda fett och socker från blodet. Det innebär att om det bruna fettet börjar jobba mer, så förbättras även våra blodsockervärden och blodfetter!

Kaffe hjälp mot diabetes

Detta är den första studien att visa att kaffe kan ha en direkt inverkan på brunt fett hos människor.

– De möjliga konsekvenserna av våra resultat är rätt stora, med tanke på att fetma är ett stort hälsoproblem i samhället och vi samtidigt har en växande diabetesepidemi, och brunt fett skulle kunna vara ett sätt att tackla problemen, säger professor Michael Symonds, vid School of Medicine på University of Nottingham, en av forskarna bakom studien.

Nu går man vidare med att testa om kosttillskott med koffein kan ha samma effekt som kaffe som dryck.

Hur mycket kaffe bör man dricka då för maximal effekt? Det tar vi reda på här!

Källa: Nature, Independent  Foto: TT

Läs mer:

Ny studie: Du kan dricka betydligt mer kaffe än du trott!

Kaffesugen? Vi vet hur snabbt koffeinet får effekt

Därför blir du bajsnödig av kaffe – och det beror inte på koffeinet!

 

Annons