Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Fortsätt fika! 6 anledningar att ta en kaffepaus

28 jan, 2016 
6 fördelar med en kopp kaffe
Kaffe är känt för sin uppiggande effekt, men visste du att vår älskade svarta dryck innehåller en hel rad hälsofördelar?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi svenskar är ett av de folk i världen som dricker allra mest kaffe. Något vi borde fortsätta med, enligt flera forskningsstudier som visar att vår favoritdryck håller oss både friska och glada.

Här är 6 positiva saker kaffet gör för din hälsa:

Får dig att minnas bättre

Två koppar kaffe om dagen räcker för att få ett bättre långtidsminne, visar en ny amerikansk studie. Forskare har också kommit fram till att kaffedrickande kan minska risken att drabbas av Alzheimers. Kvinnor och män som drack tre till fyra koppar om dagen hade 65 procent mindre risk att drabbas. Anledningen är att kaffet förhindrar kolesterol att lagras i hjärnan.

Motverkar depressioner

Koffeinet hjälper till att frigöra dopamin, kroppens eget lyckohormon, i hjärnan och hjälper därför till att hålla vårt humör på topp. Kvinnor som dricker fyra koppar om dagen har 20 procent mindre risk att bli deprimerade, och kaffedrickande kan faktiskt vara lika effektivt mot depressioner som de mildaste antidepressiva medicinerna, visar forskning från Harvard.

Annons

Stärker ditt hjärta

Lite kaffe om dagen kan hjälpa till att hålla hjärtat friskt. Koffeinet får hjärtat att jobba bättre och hjälper till att öka blodtillförseln till hjärtat. Personer som dricker en eller två koppar kaffe om dagen har 11 procent mindre risk att drabbas av hjärtsvikt, jämfört med de som inte dricker kaffe alls, visar en amerikansk studie.

Minskar risken för cancer

Att dricka två till tre koppar kaffe varje dag minskar risken för basalcellscancer, som är den vanligaste formen av hudcancer, med hela 20 procent enligt en amerikansk undersökning. Kaffe minskar också risken att utveckla den vanligaste formen av levercancer med hälften, visar en annan studie.

Förbättrar dina träningsresultat

Att svepa en kopp kaffe innan träning gör dig inte bara mer pigg och alert – det kan också hjälpa dig uppnå bättre träningsresultat. Koffeinet stimulerar energiproduktionen och förbättrar blodtillförseln till både musklerna och hjärtat, vilket får dig att orka mer.

Annons

Minskar risken för diabetes

Två koppar om dagen reducerar risken att drabbas av diabetes typ 2 med en tredjedel, enligt en amerikansk studie. Kaffet har en positiv effekt på de insulinproducerande cellerna, och hjälper kroppen att fortsätta producera insulin.

 

Källa: kk.no, prevention.com

 

LÄS MER:

Boosta förbränningen och motverka ålderstecknen – med en vanlig kopp kaffe!

 

Trött på vanligt bryggkaffe? Testa en ny variant här:

Apelsinkaffe

Mellanmål med kardemummakaffe

Chaikaffe

Kaffe med chokladtryffelklubba

 

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Annons