BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Ny studie: Så räknar du kalorier smartast

20 sep, 2019 
AvNina Jakobson
Ny forskning visar att en kaloribudget per måltid gör att du lättare tappar vikt än om du sätter upp en dagsbudget.
Att sätta en kalorigräns per måltid i stället för per dag gör det lättare att gå ner i vikt. Det visar ny brittisk forskning. Så här räknar du kaloriintag per dag på ett enkelt och smart sätt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så olika kan 100 kalorier se utBrand logo
Så olika kan 100 kalorier se ut

Använder du kaloriräkning som ett sätt att hålla vikten? Nu visar en ny studie som publicerats i Journal of Consumer Research att det mest effektiva sättet att göra det är att sätta upp en kaloribudget per måltid – inte per dag.

Forskarna bakom studien bad 100 personer att sätta upp en budget för hur många kalorier de fick konsumera nästa dag, samt ta bilder av allt de åt.

En grupp fick sätta sina kalorigränser per måltid – frukost, lunch, middag och mellis – medan en annan fick göra det för hela dagen.

Färre kalorier om du räknar per måltid

Det visade sig att den första gruppen i snitt budgeterade för 1 528 kalorier om dagen, medan den andra gruppen kom upp till 2 011 kalorier om dagen i sin budget. Dessutom såg forskarna att de i den första gruppen i genomsnitt åt 1 417 kalorier varje dag, de andra fick i sig 219 kalorier mer.

Orsaken till detta tror forskarna är att de som hade en dagsbudget att hålla framförallt höll nere på antalet kalorier när de åt middag och snacks – måltider då de trodde att sannolikheten att överkonsumera var högre. Men de tänkte inte så mycket på dagens övriga måltider, till skillnad från de som gjorde en kaloribudget för varje enskild måltid. De såg nämligen till att dra ner på antalet kalorier vid varje måltid under dagen.

Så många kalorier behöver du per dag

En vuxen kvinna som regelbundet rör på sig bör få i sig omkring 2 000–2 500 kalorier om dagen för att hålla vikten. Tränar du mycket kan du lägga på några hundra kalorier, är du mycket stillasittande bör du i stället dra av dem. För män är motsvarande siffra 2 500–3 200 kalorier.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Stor guide: 19 nyttiga snacks under 200 kalorier

Så här enkelt kapar du kalorier – och går ner i vikt

QUIZ: Vad innehåller mest kalorier?

Testa vår kurs:

Annons