Forskning: Ketogen kost kan förlänga livet – med 10 år!

13 dec, 2017 
AvNanna von Knorring
Lax, avokado, ägg med mer på ett bord.
En av de senaste trenderna bland dieter är den ketogena dieten. Ketogen kost liknar en strikt LCHF-diet och är rik på fetter. Nu visar ny forskning att dieten skulle kunna förlänga livet.
Annons
Det här är LCHF-dieten
Det här är LCHF-dieten

Trenddieter kommer och går och en av de senaste som nu är på många människors läppar är den ketogena dieten. Ketogen kost är rik på fetter medan intaget av kolhydrater och protein är kraftig reducerat. Ketogen kost är främst populär bland personer som tränar mycket och dieten har liknats vid en extrem variant av LCHF.

Vid en ketogen diet kan fettförbränningen bli snabb i början och dieten har bland annat visat sig ha effekt hos barn med svår epilepsi. Viss forskning menar också att den kan vara effektiv mot exempelvis alzheimers och Parkinsons sjukdom.

Om man följer en ketogen diet fullt ut försätts kroppen i ketos, vilket innebär att kroppen istället för att förbränna glukos börjar bränna fett och ketoner, ett energiämne som fungerar som bränsle för hjärnan. Ketos är en anpassning inför svälttider.

Ketogen kost kan förlänga livet

Recept.se Nyhetsbrev

Ny forskning visar nu att dieten faktiskt även skulle kunna förlänga livet. Forskningen utfördes på möss vid UC Davis School of Veterinary Medicine i USA och tittade på hur kost med ett högt fettintag påverkade åldringsprocessen. Mössen delades in i tre grupper och fick olika kost, däribland ketogen kost, men åt lika många kalorier.

Annons

– Resultatet överraskade mig lite, säger Jon Ramsey, dietist vid UC Davis School of Veterinary Medicine, på högskolans sajt och fortsätter:

– Vi förvände oss några förändringar men jag var imponerad av storleken av våra observationer – en ökning på 13 procent i medellivslängd för möss som åt en diet hög på fetter jämfört med en diet hög på kolhydrater. I människoår innebär det sju till tio år. Men lika viktigt: Mössen bibehöll sin hälsa senare i livet.

Utöver en längre medellivslängd kunde forskarna se att ketogen kost förbättrade mössens minne, koordination och styrka. Förekomsten av inflammationer och tumörer minskade även.

Ketogen diet inverkar utan viktminskning

– I det här fallet är många av sakerna vi tittade på rätt lika hos människor. På en grundläggande nivå har människan liknande förändringar och försämringar i organens funktion när de åldras. Den här studien indikerar att en ketogen diet kan ha en stor inverkan på hälsan och livslängden utan stor viktminskning eller ett begränsat intag, säger Jon Ramsay till sajten.

Annons

Forskarna påpekar dock att de inte vet hur mycket fett som är optimalt vid en ketogen diet och att de fortfarande undersöker exakt vad som händer under en ketos.

Källor: UCDavis, The Thirty Foto: IBL/Shutterstock

Läs mer:

Viktmetoderna som gör dig smal OCH frisk – enligt experter

Så ska du äta för att ge viktnedgången en drömstart

Annons